Hagyományőrzők toboroznak

2024.02.15. 18:27

Új tagokat vár soraiba a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

"Urak, ifjak és hölgyek! Aki belép a világunkba, az az élmények honába érkezik! Jöjjetek!" - szól a felhívás, és most nyitva áll az ajtó: bárki csatlakozhat a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjéhez.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vidermann Csaba és két fia, az akkor még csak 13 éves Dominik, illetve a 11 esztendős Mátyás alapította 2006. február 17-én a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjét, amely a középkori, magyar vitézi hagyományok ápolását, bemutatását tűzte ki céljául - írtuk 2018-as cikkünkben, melyből kiderül az is, a fiúk ekkor már  komoly hadi tapasztalatokkal bírtak. 

"Előtte ugyanis alapítói voltunk egy barantás egyesületnek. Még korábban pedig a koronázótemplom őrségének voltunk a tagjai. A rend alapításakor már több verseny, bemutató és edzőtábor volt mögöttünk." - nyilatkozta az interjúalany. 

Mátyás kora a fókuszban

Az alapítás óta is hiszik és vallják: "kell Székesfehérvárnak egy olyan csapat, amely emelt fővel emlékeztet a régi magyar vitézség erényeire, érdemeire, s az ősi koronázóváros történelmi rangjához méltón él és működik." Harci bemutatóikat egyszerre sorolhatjuk a sport és egyszerre a színház kötelékébe. Korábban a Honvéd Szondi György SE szakosztályaként működtek, azonban 2020-ban kiváltak onnan, és jogilag legitim, önálló egyesületként működnek tovább.  Manapság a XV. század második fele áll tevékenységük centrumában, tehát Mátyás dicsőséges korát jelenítik meg. 

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tagokat toboroznak soraikba

"Urak, ifjak és hölgyek! Aki belép a világunkba, az az élmények honába érkezik! Jöjjetek!" - szól a felhívás, mit a napokban tettek közzé a közösségi oldalon. Megtudtuk, mióta napvilágot látott a bejegyzés, sajnos nem jelentkezett még senki a csapatba. Pedig a sok utazás mellett kecsegtető lehet az is, hogy bemutatóikkal rendre megdobogtatják honfitársaik szívét, járjanak épp a Királyi Napokon, avagy a Koronázási Ünnepi Játékokon, a Csókakői Várnapokon vagy a teljesség igénye nélkül a Pákozdi Honvédfesztiválon.

 A toborzás "éles", tehát továbbra is várják az új jelölteket! De milyen az ideális jelentkező, és rájuk milyen feladatok várnak? 

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Akik hozzánk jelentkeznek legyenek megbízhatóak, legyen bennük tenni akarás, kitartás, tanulni vágyás, szorgalom - mondta el portálunk érdeklődésére Vidermann Csaba rendkapitány, majd hozzátette: - Eleinte a közösségbe beilleszkedés a fő feladat, egybekötve a képzés beindításával. Később a bemutatóknak, edzéseknek, táboroknak, kulturális eseményeknek, történelmi tiszteletadásoknak, technikai fejlődésnek érdemes megfelelni.

Nincs válogató, de van vizsga!

Válogató nincs, tehát aki szeretne, csatlakozhat. - A kezdéskor biztosítunk két foglalkozást, amelyek egyfajta szabad rálátást adnak a belső miliőre. Csapatunkba elsősorban férfiakat és ifjakat várnánk, de nyitva van a kapu hölgyek számára is - mutatott rá a rendkapitány, kitől azt is kérdeztük: milyen feladatok várnak a csatlakozni kívánókra? 

Vidermann Csaba rendkapitány
Fotó: FMH-archív (BKL)

- A hozzánk érkezőkre a középkori fegyverek használatára történő felkészülés vár. Széles a paletta, melyben tudunk képezni: íjászat, számszeríjászat, hajítófegyverek (kelevéz, hajítótüske, csatakereszt, hajítóbárd), szálfegyverek(lándzsa, alabárd, angolnanyárs), közelharci eszközök (kardok, bárdok, buzogányok, pajzsok, tőrök), illetve pusztakezes technikák elsajátítása. Ezen kívül kiépített vizsgarendszerünk van, mely segítségével felmérhető a tagok tudása.

Hogy alakulnak az edzések?

Természetesen mint minden klub, egyesület, itt is rendszeres elfoglaltságot igényel az aktív tagság. Hogy pontosan mit is jelent ez, azt ugyancsak a rend alapítója fejtette ki: - Állandó, rendszeres összejöveteleink az edzések: hetente pénteken és vasárnap. Ha beindul a bemutatószezon, akkor általában a helyzet a következő: hétközben egy edzés és hétvégén utazás, kitelepülés, bemutató megtartása. Nyaranta öt napos táborba vonulunk, ahol tovább csiszoljuk képességeinket, illetve egy fedél alatt élve erősítjük a kohéziót a csapattársak között. Ilyenkor persze a derű is nagy teret kap a mindennapjainkban - mesélte Vidermann Csaba érdeklődésünkre. 

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Jelen pillanatban a május 4-i tapolcai bemutatóra készülünk. Emellett három fő vizsgáztatása is várható, de tábori felszerelések, újabb páncélzatok, személyes öltözék-kiegészítők és ruházat vásárlására is törekszünk - tette hozzá.

Aki kedvet érez, és csatlakozni szeretne, ne habozzon tehát: a kardforgatók mindenkit szeretettel várnak. Jelentkezni lehet a [email protected] e-mail-címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában