Recept!

2024.02.04. 11:00

Stílszerűen lángost sütöttek a fehérvári lánglovagok (recepttel)

A székesfehérvári laktanyában mindig pezseg az élet: ha épp nyugodt medrében folyik az élet például lángost sütnek, több mint ötven főre. "Sütőiskolás" képekkel és recepttel is megspékelték a tudósítást. Mutatjuk!

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett

A Facebook közösségi oldalon közzétett poszt - in medias res - rögtön a recepttel kezdődik, de mi nem vágunk ennyire a közepébe. Sütőiskola tűzoltókkal, avagy lángos "à la fehérvári fiúk": ütötte fel bejegyzését a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Persze, nem bújnak ki a bőrükből sütés közben sem, s hozzáteszik, minden szabályt betartanak közben, mint például nem hagyják a tűzön a felhevített, forró olajat. De ha mégis kigyulladna, akkor sem öntenének rá vizet...Arra is figyelmeztetnek, hogy az alábbi mennyiségek nem négy főre íródtak...Ebből legalább 51 darab elkészíthető.  És akkor a recept!

4 kg finomliszt
4 db 50 grammos élesztő
4 db 330 grammos kefir vagy natúr joghurt
kb. 2-3 teáskanál kristálycukor
kb. 4-5 teáskanál só
kb. 1 dl étolaj
víz + még olaj a sütéshez 

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett

"A lisztet nagy edénybe öntjük, az egyik felébe belemorzsolunk az élesztőt, mellé a cukrot, majd a sót ezzel ellentétes oldalra szórjuk. Beleöntjük a joghurtot/kefirt, majd olajat, vizet teszünk hozzá. Vízből annyit, amennyit felvesz a liszt. Addig gyúrjuk (és egyben letudjuk a napi edzést felsőkarra), amíg a tál oldaláról nem válik le a tészta (menet közben szükség szerint vizet öntünk hozzá). Rugalmas állapotúvá gyúrjuk, formázzuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk, majd az edényből kivéve a pulton is átgyúrjuk, hogy még rugalmasabb legyen, ezáltal könnyebb kelési lehetőséget biztosítottunk a tésztának. Ezután egy konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük. Miután megkelt a tészta, kis bucikat formázunk, amelyek tetejét vízzel bekenjük, hogy ne cserepesedjen ki a tetejük, végül nyújtófával kinyújtva, kézzel rásegítve, a forró olajba helyezve aranybarnára sütjük. És a lényeg! Ahogy mi esszük: tejfölbe belekevertük a lereszelt fokhagymát, a frissen kisült lángost megsóztuk, bekentük a fokhagymás tejföllel és reszelt sajtot szórtunk rá." - írták le lépésről lépésre, mi a teendő a csodás és laktató végeredmény érdekében. 

A teljes bejegyzés ide kattintva megtekinthető:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában