Kimutatás

2024.02.08. 15:00

Rekordot döntött a MÁV utasforgalma – 837 millió utazás

A MÁV-VOLÁN-csoport járatain tavaly 837 millió utazás történt, amely 118 volt millióval több, mint 2022-ben.

Déri Brenda

Illusztráció!

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló (illusztráció!)

A MÁV elkészítette a múlt évre vonatkozó kimutatását, melyből kiderült a társaság a múlt évben minden rekordot megdöntött, ami azt is mutatja, hogy a vasúti közlekedés népszerűsége lendületesen növekszik hazánkban. Mint írják a múlt év eredményeiben jelentős szerepet játszottak a vármegye-, és országbérletek bevezetése, amellyel az új utasoknak is tudtak kedvezni. Az értékesítés tavaly április végi kezdetétől idén január 30-ig már mintegy 4,7 millió ország- és vármegyebérletet vásároltak az utasok. 

– A közösségi közlekedéssel utazók olcsóbban, egyszerűbben és szinte korlátok nélkül vehették igénybe a MÁV-VOLÁN-csoport szolgáltatásait. A belföldi és nemzetközi vonatokon tavaly mintegy 181 millió utazás történt, ezzel a MÁV-START rekord utasforgalmat ért el – írják.

De nem csak a vonattal, hanem a HÉV-vel és a busszal való közlekedés is szép számokat hozott. Míg előbbivel 71 millió utazás történt, addig utóbbi helyi és helyközi járatait összesen 585 millió utazáshoz választották 2023-ban. 

A MÁV-START belföldi járatain 2023-ban csaknem 178 millió, a nemzetközi vonatokon pedig közel 3,4 millió utazást mért a vasúttársaság, ezzel új rekordot ért el. A pandémia előtti utolsó két évben ugyanis 138-139 milliós belföldi utazásszámot teljesítették túl. Az utasforgalom felélénkülése azonban nem csak a vármegye, és országbérleteknek köszönhető, hanem az is közrejátszott, hogy a MÁV minden eddiginél több járatot állított forgalomba, tavaly már 1,2 millió vonat közlekedett, 130 ezerrel növelve a járatok számát 2019-hez képest, és 50 ezerrel 2022-es évhez viszonyítva – áll a közleményben. 

A Volánbusz 585 millió utazásával 65 millió utazással múlta felül a 2022-es adatokat. Tanítási napokon csaknem 5,5 ezer busz és 42,5 ezer helyközi és 12 600 helyi járat szolgálja ki az utasokat. A társaság 2018 óta már 2500 új járművet állított forgalomba a Volánbusz. 

A továbbiakban kifejtették még azt is, hogy az utazások növekedésében a fent említettek mellett számottevő volt a szolgáltatásfejlesztés, a kínálat bővítést és a menetrendek összehangolása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában