Gyász

2024.02.12. 12:28

Meghalt Szurdi Miklós, a székesfehérvári Vörösmarty Színház egykori igazgatója

Szurdi Miklós 73 éves korában távozott közülünk. A magyar kulturális élet egyik meghatározó alakját veszítette el.

Hajdú Marianna

Szurdi Miklós 2014-ben, egy budapesti interjú közben

Fotó: Mirkó István / Nemzeti Sport

A magyar színházi élet egyik kiemelkedő alakja volt. A székesfehérvári Vörösmarty Színházat 2003-tól 2008-ig vezetve számos sikeres produkciót állított színpadra. Szakmai hozzáértését a „Pro Theatro” díjjal is elismerték.

Szurdi Miklós neve nemcsak Erdőkertesen, hanem országszerte ismerős. Rendezései, melyek a klasszikus Shakespeare-daraboktól a modern musicalekig terjedtek, mindig friss szellemiséget hoztak a magyar színházi életbe. Mint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere írta:

 „Szurdi Miklós rendezőként és intézményvezetőként is beírta magát városunk színháztörténetébe, rendezései Shakespeare klasszikusaitól a modern musicalekig hoztak szellemi és lelki feltöltődést a közönségnek. Nevét és munkásságát természetesen nem csak a fehérvári, de az országos publikum is jól ismerte, hiszen a világot jelentő deszkák mellett a képernyőkön át is alkotott”

Nemcsak a színházban, de a televíziózásban is maradandót alkotott, olyan népszerű sorozatok rendezőjeként, mint az Angyalbőrben, a Família Kft. vagy a Linda. Életművéért a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

"Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére"

 – emlékezett meg Erdőkertes polgármestere, Pásztor László közösségi oldalán Szurdi Miklósról, aki nemcsak mint művész, hanem mint inspiráló személyiség is maradandót alkotott a magyar kultúrában. Szurdi Miklós, aki az elmúlt években a Pest megyei Erdőkertesen élt és dolgozott, mély nyomot hagyott a helyi közösség életében is. 

Nyugodjék békében!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában