Évforduló műsorral ünnepelve

2024.02.03. 16:30

Megemlékeztek a 94 éve született Csoóri Sándorról Zámolyon (galéria, videó)

Csoóri Sándor 1930. február 3-án született a Fejér megyei Zámoly községben. A település, akárcsak Csanádi Imrét, nem feledi, emlékét ápolja. Népzenei műsorral és versmondó pódiumesttel ünnepelték a község híres szülöttének évfordulóját.

Palocsai Jenő

Színpadon a Kákics zenekar

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Minden évben megemlékeznek Csoóri Sándor születésnapjáról a településen, melynek művelődési házában emlékfalat is kialakítottak. Ott látható a költő arcképét ábrázoló relief, melyből összesen két példány készült. Az egyik a pápai református gimnáziumban van, a másik pedig Zámolyon, a költő szülőfalujában. Ez az a hely, ahova minden évben elhelyezik a koszorúkat.

–Két díszpolgárunk van és mindkettő Kossuth-díjas költő. Az egyik Csoóri Sándor, a másik Csanádi Imre, és nem csak hogy sokat jelentenek nekünk, de évről-évre egyre többet, mert egyre inkább nyitunk feléjük. Csanádi Imréről elneveztük a református általános iskolát, Csoóri Sándor nevét pedig az egyetlen róla elnevezhető és hozzá leginkább kapcsolódó dolog a művelődési ház kapta, melyben valaha előadóként és nézőként is megjelent. Csoóri Sándorral és családjával is kiváló kapcsolatot alakítottunk ki, és mióta elment, feleségével és gyermekivel is egyre inkább elmélyítjük a már barátinak mondható kapcsolatot–mondta Sallai Mihály, Zámoly község polgármestere, aki hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb értéke van a kikapcsolódásnak, a közösségi médiának, a kulturális élményekkel szemben. Mint mondotta:

–Ez a helyzet rávilágít arra az oldalra, hogy azok, akik ragaszkodnak a régi értékekhez, a közösséghez, a közösségi találkozásokhoz, kapcsolódási pontokhoz, azok feljebb emelik ezek értékét. Ha a mi virágaink és leveleink ki akarnak nyílni, ahhoz nekünk gyökerekkel kell rendelkezni, márpedig nekünk éppúgy a gyökerünk Csoóri Sándor, Csanádi Imre, Lukács László, ahogy a nagyapánk a dédapánk, amit mi nem felejthetünk el–fogalmazott a polgármester.

Azért így is félszázan voltak az ünnepeltről elnevezett művelődési házban, ahol, a polgármesteri köszöntőt követően a Kákics zenekar lépett színpadra. A zenekar vezetőjétől megkérdeztük, mitől lesz másabb, mennyiben lesz Csoórihoz köthetőbb az előadás, a Kákics együttestől megszokott színes, repertoárhoz képest?

A Kákics zenekar produkciójáról készült videót IDE KATTINTVA tekinthetik meg! 

–Szerepelnek a sorban olyan dalok, amelyeket Zámolyon gyűjtöttek, közöttük nem egyet Csanádi Imre és Varjas Lajos, de persze helyet kapnak olyan helyek, tájak zenéi is, ahol tudjuk, hogy járt Csoóri Sándor, akinek szívügye volt a határon túli magyarok helyzete és persze még inkább az erdélyi magyarok sorsa, így játszunk Erdélyből és Moldvából való dalokat is–mondta Tárnok Ákos.

A zenét stílszerűen irodalom, pontosabban költészet követte a programban, illetve a színpadon, ahol Horváth Péter lovasberéynyi versmondó tartott előadást. Az eseményt A kegyelem című közel másfél órás pódium est, valamint a koszorúzás zárta, ahol a helyi Mesevár Óvoda, a Zámolyi Református Gyülekezet és az önkormányzat helyezett moha és virágkoszorúkat az emlékfalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában