Kinevezés

2024.02.01. 11:00

Közel 30 év után új vezető a Szent György Kórház Szemészeti Osztályának élén

26 év után távozott a Szent György Kórház Szemészeti Osztályának éléről Tóth Jenő, akinek tisztségét ezentúl Entz Bertalan tölti be.

Feol.hu

Forrás: Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Facebook oldala

Az újdonsült osztályvezető immár a hetedik generációs orvos a családban, habár szemészként az első. Budapesten érettségizett a Piarista Gimnáziumban, felsőfokú tanulmányait pedig két intézményben végezte, a Semmelweis Egyetemen, majd ötödévesként lehetősége nyílt egy németországi ösztöndíjjal a Bonni Egyetemen tanulni – írja honlapján a kórház. 

„Egy év után kezdtem dolgozni Németországban ápolóként az egyetem mellett az Aneszteziológiai és Intenzív Osztályon, de dolgoztam a Sebészeten, a Belgyógyászaton is. Szigorló orvosként választható gyakorlati tárgyként a szemészetet választottam. Így 3 hónapig dolgoztam a bonni egyetem szemészeti klinikáján, ahol a szemészetet és a szemorvosok munkáját megismertem, majd 1 évvel később a szemészet mellett tettem le a voksomat. A szemészet technikailag igényes, fejlődő szakma, modern anyagokkal dolgozhatunk, rutinszerűen operációs mikroszkópot használunk. Akkor csodálkoztam rá, hogy milyen sok szembeteg van. Említhetném például a szürkehályogot, ami a vakság leggyakoribb oka a fejletlenebb országokban, de idős korban szinte mindenkinek kialakul, így a teljes medicinában a leggyakrabban végzett műtéti beavatkozás. De említhetném az üvegtesti műtéteket, mellyel az ideghártya leválást gyógyítjuk, vagy épp a diabétesz szemészeti szövődményeit, hiszen a szemben lévő ereket is érinti a betegség” – mesélte Entz Bertalan a kórház vele készített interjújában. 

Ezentúl egy különös élményét is megosztotta. Mint mondta éppen operálni tudó szemorvost kerestek még külföldön tartózkodása idején és így került egy Enz folyó melletti városba, Pforzheimba.

– Ez azért is különleges és érdekes összecsengés, mert a családunk története visszavezethető arra a környékre, illetve a folyó neve szinte megegyezik családnevünkkel, ráadásul a folyó nevét középkori térképek alapján korábban pontosan úgy írták, mint családnevünket, tehát tz-vel” –.

A továbbiakban elárulta végül 2013-ban tért haza Magyarországra, előbb Kaposváron dolgozott osztályvezetőként, majd a veszprémi kórházban lett osztályvezető főorvos. 8 év után érkezett a felkérés, miszerint szeretnék, ha Tóth Jenő főorvos után ő vezesse a fehérvári Szemészeti Osztályt, amivel örömmel élt is, hiszen a felesége 25 éve dolgozik az intézményben, a megyeszékhely pedig az otthonuk.

Osztályvezetőként szeretné tanítani a fiatalabb generációt és alapvető céljai között szerepel az is, hogy minél szélesebb körben minél modernebb technikával végezzék a beteggyógyítást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában