Közeleg a bevallási határidő

2024.02.16. 19:00

Az idei évtől szedik az új adót, a Fejér vármegyei településen

Új adó lépett életbe az év elejétől a Fejér Vármegyei településen, amely minden ingatlantulajdonost érint. A polgármester az adó fontosságát hangsúlyozza, a település stabilitása érdekében.

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-archív

Januártól új adózási korszak köszöntött be Csőszön, ahol a település ingatlantulajdonosainak mostantól kommunális adót kell fizetniük. Földesi Gábor, a település polgármestere a feol.hu-nak elmondta, hogy bár az adó bevezetésének gondolata már 2019-ben felmerült, a koronavírus-járvány ezt megakadályozta, de az energiaárak és egyéb költségek emelkedése miatt, az önkormányzat számára elkerülhetetlenné vált az új adórendszert életbe léptetni.

A kommunális adó, amely a települési önkormányzatok által rendeletileg bevezethető adónemek egyike, a magánszemélyek ingatlanvagyonára vonatkozik. 

Az újonnan bevezetett adó alapján, a csőszi ingatlantulajdonosoknak 2024. február 29-ig kell bevallást tennie az adatbejelentési nyomtatványon. Aki ezt elmulasztja, annak a hatóság hivatalból állapítja meg az adót, ami mellé akár 200.000 forintos bírságot is kiszabhat.

A településen a kommunális adóhoz szükséges bevallásokat személyesen, postai úton vagy elektronikusan is benyújthatják a tulajdonosok. 

Az önkormányzat munkatársai ügyeleti időben állnak rendelkezésre a lakosság segítésére, és a bevalláshoz szükséges nyomtatványokat minden ingatlantulajdonosnak kiküldték.

A kommunális adó mértéke évi 12.000 forint, amelyet két részletben kell majd megfizetni. Az első részletet a bevallást követő 15 napon belül, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell befizetni. 

A becslések szerint az önkormányzat évente minimum 7 millió forint bevételre számíthat a kommunális adóból, amit egy elkülönített számlán tartanak és a lakosságot tájékoztatják a felhasználásáról.

A településen nincsenek nagyvállalatok vagy cégek, amelyek iparűzési adóval járulhatnának hozzá az önkormányzati költségvetéshez. A kommunális adó bevezetése elkerülhetetlen lépésnek tűnt a helyi költségvetés stabilitásához.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában