Balog Rozália és Szoboszlai Ambrus örülhet

2024.02.28. 14:00

Ketten jutottak be a „Szép Magyar Beszéd” győri fináléjába

A Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium volt a házigazdája idén is a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny vármegyei döntőjének kedden. A megmérettetésen a területi döntők legjobbjai két kategóriában – gimnázium és szakképző iskolák – mérettettek meg, melynek végén az is eldőlt, kik azok a diákok, akik képviselhetik megyénket az országos döntőben.

Kecskés Zoltán

Balog Rozália (Lánczos Kornél Gimnázium), Lackfi János: Nem élhetek muzsikaszó nélkül alkotásából olvasott fel egy részletet, olyan beleéléssel, amely egészen a győri döntőig repítette.

Fotó: Nagy Norbert

Immáron harmadik éve adott otthont az anyanyelvi verseny középiskolai, vármegyei fordulójának a Mezőföld szívében található intézmény, ahová ezúttal is számos iskolából (Mór, Sárbogárd, Székesfehérvár, Dunaújváros) érkeztek a diákok, hogy az Illés Györgyi Terézia logopédus, beszédtanár elnökletével vezetett négytagú zsűrit meggyőzzék, hogy ott a helyük az országos döntőben. A résztvevőknek egy szabadon választott és egy központilag megadott, a zsűri által választott kötelező szöveget kellett felolvasniuk.

Barabás Irén(középen) tanárnő, a rangos esemény szervezője kiemelte, a több mint fél évszázados hagyománnyal bíró Kazinczy-verseny nemcsak egy megmérettetés a sok közül, hanem az anyanyelvünk piros betűs ünnepe. 
Fotó: Nagy Norbert

A megjelenteket Novák Kovács Zsolt igazgató és Barabás Irén tanárnő, a rangos esemény szervezője köszöntötte. Kiemelték, a Péchy Blanka által alapított több mint fél évszázados hagyománnyal bíró Kazinczy-verseny nemcsak egy megmérettetés a sok közül, hanem az anyanyelvünk piros betűs ünnepe. Ennek megfelelően színvonalas előadásokat hallhattak az ítészek, kifejezetten figyelve a szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás és a természetes beszéd szempontjaira. A zsűri döntött, amely alapján a gimnáziumi kategória első két helyezettje – Balog Rozália  (Lánczos Kornél Gimnázium), Szoboszlai Ambrus (Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium) –   jutott tovább a Győrben megrendezendő 58. országos versenyre, amelyre április 19-21. között kerül sor. 

Tapintani lehetett az izgalmat a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” vármegyei fordulója előtt. A tét nem volt kisebb, mint a Győrben megrendezendő 58. országos verseny döntője.
Fotó: Nagy Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában