Akár 300 elhunyt is lehet a föld alatt

2024.02.21. 21:36

Kegyeletsértő a kolbászfesztivál a dunaújvárosi, felújított Mondbach-kúriában

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője kegyeletsértőnek minősítette a dunaújvárosi városvezetés azon lépését, hogy az óvárosi Mondbach-kúria területén kívánnak kolbászfesztivált tartani a hétvégén annak ismeretében, hogy azon a területen és annak környezetében akár 300 elhunytat is rejthet a föld.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / DH

Az aggályokat sajtótájékoztató keretében fejtették ki a kormánypárti politikusok.

 Molnár Krisztián elsőként azt bírálta, hogy a kúria felújítási projektjét saját eredményeként kommunikálja a mostani városvezetés, holott erre a beruházásra (a Baracsi úti Arborétummal együtt) még az előző, fideszes városvezetés nyert el 2018-ban mintegy 1,13 milliárd forintot. Akárcsak a kerékpárút hálózat fejlesztésre, a Kandó Kálmán téri közlekedésbiztonság fejlesztésére, amelyek finanszírozásának megteremtése szintén az előző vezetés érdeme, mégis a sajátjaként tünteti fel a mostani vezetés, ráadásul addig húzták az időt, hogy ezen beruházások átadása éppen most, az önkormányzati választások időszakára esik. 

A súlyosabb probléma viszont az, hogy a kúriánál hadisírok találhatóak, egyes források szerint 42-52 elhunyttal. Ám korábbról származó beszámolók szerint hadikórházként is működött az épület (a II. világháború végső szakaszában), és közel háromszáz holttest nyugszik éppen azon a területen, ahol most akarnak kolbászfesztivált szervezni.

- Felszólítom Dunaújváros ellenzéki városvezetését, ha már eddig nem volt rá idejük, s mindenképpen most szeretnének Kolbászfesztiválon mulatni, ezt még véletlen se itt tegyék, elég nagy a város, keressenek a rendezvénynek más helyszínt!- nyomatékosította Molnár Krisztián.

Az elnök arról is beszélt, hogy méltó nyughelyet kell találni a holttesteknek és a katonai emlékműnek is. Ehhez honvédelmi és hadtörténeti szakemberek bevonásával meg kell vizsgálni, hogy pontosan mennyi holttest található a kúria területén, szükséges talajradarral is feltérképezni ezt. Mint mondta, ezen ügyben már tárgyaltak Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettessel, aki segítséget ígért a szükséges, összetett eljárások megindításában.

 Mészáros Lajos ugyancsak erősen bírálta a városvezetést amiatt, hogy mulatságot szervez oda, ahol halottak nyugszanak. Mint mondta, a városvezetésnek sem lehet célja az, hogy egy felújított kulturális intézmény területén egy ilyen kegyeletsértő rendezvényt tartsanak, ezért arra kérte őket, keressenek másik helyszínt a rendezvénynek.

Szerző: Molnár Emese / duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában