Csipkeverő hagyomány

2024.02.19. 21:00

Hétvezér est Székesfehérváron

A Fejér Szövetség 627. Hétvezér estjén Csipkeverő hagyomány címmel Gergő Katalin hímző, csipkeverő mester tart előadást február 20-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Gergő Katalin hímző, csipkeverő mester

Fotó: FMH-archív (PT)

– Gergő Katalin hímző, csipkeverő mester a Fehérvári Kézműves Egyesület tagja. Katalint – a csipkeveréssel több, mint három évtizeddel ezelőtt találkozva – annyira elvarázsolta ez a mesterség, hogy azóta szerelmese lett e régi kézműves hagyománynak, igazi, elkötelezett mestere a csipkeverésnek – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

– Nem hiába mondják, hogy a vert csipke a textilművesség királynője és szolgálólánya egyszerre – magyarázza Gergő Katalin. – A rengeteg munka, amit bele kell tenni, no meg a csipke finomsága avatja királynővé. Másfelől szolgálólány is, mert mindig volt célja. A szövött textil szélére varrták a csipkét, hogy a láncfonalakat eldolgozzák, vagy – ha két kisebb textil készült a szövőkereten – a darabokat betétcsipkével kötötték össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában