Gondolkodj, és tanulj kapcsolatod négy évszakáról!

2024.02.13. 08:00

Házasság Hete Fehérváron: nem kell, hogy eljöjjön a tél

Ma már négy földrész huszonegy országában ünneplik a Házasság Hetét, hazánkban keresztény egyházak és civil szervetek összefogásával 2008 óta él és létezik a rendezvénysorozat. Bár elvileg február 12-én, hétfőn kezdődött el a tematikus hét, volt ezzel kapcsolatos előadás Székesfehérváron már vasárnap is.

Tihanyi Tamás

A székesfehérvári Házasság Hetének vasárnap volt a nyitó előadása: a képen Soltész Attila és Kovács Dániel lelkészek

Fotó: Székesfehérvári Baptista Gyülekezet

A „Házasság Hete 2024” székesfehérvári nyitó alkalmaként Soltész Attila házassági tanácsadó, lelkipásztor „Másként egybeszerkesztve” címmel tartott előadást, sok gyakorlati tanáccsal látva el a hallgatókat, bibliai és tudományos tényekkel támasztva alá a legfontosabb üzeneteket. Útravalóul még házi feladatot is kaptak a résztvevők, amely segítheti a hallottak gyakorlati alkalmazását. A fehérvári rendezvények sorában az egyik legközelebbi február 13-án, kedden 18 órakor a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet Széchenyi utcai imaházában lesz, ahol „A házasság négy évszaka” címmel Iván Imre szociális és családsegítő lelkigondozó tart előadást.

– Imre eredetileg lelkésznek tanult, elvégezte a teológiát, később az amerikai TCM International Institute-nál képezte magát tovább, majd a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Intézeténél szerzett szociális és családsegítő lelkigondozói diplomát. Házassági tanácsadó, aki jelenleg a Tapolyai Emőke vezette Kandela Pszichológiai és Coaching Központ munkatársa – mondta a FEOL-nak Kovács Dániel, a Székesfehérvári Baptista Gyülekezet lelkipásztora. – Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő könyvet írt „A házasság négy évszaka” címmel. Iván Imre e kötet kapcsán tartja meg előadását, de nem a könyvet feldolgozva, hanem azt a négy szakaszt elemezve, amely csaknem valamennyi párkapcsolatban megjelenik. A tavaszt, amikor elindul a kapcsolat, a nyarat, amikor kibontakozik és gyümölcsöt terem, az őszt, amikor jön a hanyatlás, és a telet, amit senki sem vár. Ez a négy állapot jelenik meg a házasságokban, azonban a téllel sincs vége mindennek, mert ahogy a természet megújul és a növények kisarjadnak, úgy egy kapcsolatnak is lehetősége van új erőre kapni. Iván Imre arról beszél majd, melyek azok a feladatok a tavaszi és a nyári időszakban, amelyek segítségével – mert így vagy úgy, de az ősz minden kapcsolatban eljön –, el lehet a kerülni a telet. És ha nem sikerül mégsem, akkor sem szabad feladni, hiszen mindig van lehetőség az újjászületésre.

 

Sokan épülhetnek olyan gondolatok által, amelyek javíthatnak párkapcsolatukon
Fotó: Székesfehérvári Baptista Gyülekezet

Ingyenes a program, a szervezők még regisztrációhoz sem kötötték. Lesz az eseménynek interaktív része is, amikor az előadó válaszol a felmerülő kérdésekre.

– A Dunántúli Baptista Misszió szervezésében Iván Imre többször volt már főelőadó az úgynevezett házaspáros hétvégéken, ilyeneket a múltban itthon és Ausztriában is szerveztünk – folytatta Kovács Dániel. – Ilyenkor a házaspárok három napot töltenek egy-egy csendes szállodában, ahol házassággal kapcsolatos előadásokon vehetnek részt, valamint egymás között beszélhetik meg esetlegesen felmerülő gondjaikat, minden olyasmit, amiről talán maguk sem gondolták volna, hogy azok. A házasság nem keresztény és nem zsidó „találmány”, hiszen egyidős az emberiséggel. A Biblia már az első emberpárról férjként és feleségként beszél. Mindenkit, keresztényeket és nem keresztényeket is szeretettel hívunk, vegyenek részt a város bármelyik programjában. Fontos ápolnunk a házasságunkat, akár úgy, hogy előadást hallgatunk, mert javíthatunk kapcsolatunkon, tovább fejleszthetjük azt. Az alkalmak segíthetnek azokon, akik úgy érzik, romokban a házasságuk: jöjjenek el az estékre, mert inspiráló gondolatokkal ismerkedhetnek meg, amely kimozdíthatja őket nehéz, kilátástalannak vélt helyzetükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában