Működik a jelzőrendszer a gyermekvédelemben

2024.02.20. 17:30

Hatékonyan őrzik Székesfehérváron a gyerekek és a fiatalok lelki egészségét

Szakértők gyűltek össze kedden, hogy megvitassák a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát és a fiatalok mentális egészségének fontosságát. A jelzőrendszer szerepe és a gyermekvédelmi stratégiák hatékonysága volt a tanácskozás fókuszában.

Hajdú Marianna

Gyermekvédelmi tanácskozás keretén belül vitatták meg a hatékony jelzőrendszer, és a mentális egészség kérdéseit a gyermekvédelemben, Székesfehérváron

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban megrendezett éves tanácskozáson a gyermekvédelem jelenlegi helyzetét és a jelzőrendszerek fejlesztésének lehetőségeit vitatták meg Székesfehérváron, különös tekintettel a mentális egészség fontosságára.

A jelzőrendszer hatékonysága és kihívásai

Az eseményen többek között az is elhangzott, hogy a jelzőrendszer hatékonyságának javításáért folyamatosan dolgoznak a terület szakértői. A kismértékű, de stabil csökkenés a jelzések számában azt mutatja, hogy a rendszer megfelelően működik, időben felismerve a veszélyeztetett gyermekeket. Ennek ellenére a lelki, mentális nehézségekkel küzdő fiatalok száma továbbra is magas, ami komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

A tanácskozást Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg, kiemelve, hogy Székesfehérvár városa évek óta hatékonyan működteti a gyermekvédelmi jelzőrendszert. Az Alba Bástya és partnerei, mint a köznevelési intézmények, az önkormányzat, a gyámhivatal, a szociális intézmények és a védőnői hálózat szoros együttműködésben dolgoznak a gyermekvédelmi rendszer hatékonyságának növelésén.

p
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sikeres együttműködések és kihívások

A rendezvényen Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője foglalta össze a 2023-as év szakmai tevékenységét és beszélt a jövőbeli tervekről. Megjegyezte, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére a jelzőrendszer stabilan működik, és a mentális egészség kérdésköre továbbra is fókuszban marad.

A tanácskozás során Vágóné Nehrebeczky Mariann, a város jelzőrendszeri felelőse összegezte az elmúlt év tapasztalatait, míg Ficsor Beáta, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Gyermek Pszichiátriájának intézetvezető főorvosa, és Füzes Nóra pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója beszámoltak a gyermek- és fiatalok mentális egészségének aktuális helyzetéről.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Elkötelezettség és jövőkép

A tanácskozást Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetője zárta le, kiemelve az együttműködés fontosságát és a gyermekvédelem területén elért sikereket. Az önkormányzat elkötelezett amellett, hogy támogassa a gyermekvédelem területén dolgozó szakembereket, biztosítva számukra a megfelelő elismerést és juttatásokat.

A Székesfehérvári gyermekvédelmi tanácskozás így nem csupán a jelenlegi eredmények megvitatására szolgált, hanem lehetőséget biztosított a szakmai tapasztalatok megosztására és a jövőbeli együttműködések megerősítésére is, hangsúlyozva a gyermekvédelem és a mentális egészség egymást erősítő jelentőségét.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában