A tervezettnél több süllő került a Velencei-tóba

2024.02.27. 07:30

Hatalmasak és szépek: megtörtént a hétfői telepítés

Erőteljes lépésekkel folytatódik a haltelepítés a Velencei-tónál annak érdekében, hogy a vízterület visszanyerje régi hírnevét.

Tihanyi Tamás

Talán a legszebb halunk a süllő, és a legízletesebb is: ilyen tetszetős példányok kerültek hétfőn a Velencei-tóba

Fotó: MOHOSZ

Az előzetesen tervezett – és a FEOL felületén előre beharangozott – 600-800 kilogramm helyett végül 1075 kg tüskéshátú került február 26-án, hétfőn új élőhelyére a dinnyési hullámtörőnél – jelezte a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége. A tóba került süllők többsége, nagyjából 650 kg mennyiség extra méretű, 4-10 kg közötti, tejes és ikrás példány, míg kisebb részük növendék korosztályú, 70 dekagrammos átlagtömegű és 30-45 cm közötti hosszúságú ragadozó volt.

Pálinkás Imre, a MOHOSZ dinnyési kirendeltségének vezetője az egyik hatalmas példánnyal a telepítettek közül
Fotó: MOHOSZ

A szövetség abban bízik, hogy a kihelyezett halak gyorsan megtalálják helyüket új, egyre kedvezőbb – hétfőn este már 135 cm vízállású – élőhelyükön és a kora tavaszi időjárási körülmények között hamar rálelnek párjaikra, majd sikeresen szaporodni is tudnak az ívóhelyeken. Ennek növelése érdekében és kísérleti jelleggel a héten a tervezett helyszíneken úgynevezett süllőfészkek is kerülnek a vízbe. A program hamarosan folytatódik, rövidesen több tonna balint, csukát, compót és háromnyaras pontyot szállítanak és telepítenek a Velencei-tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában