Arcanum

2024.02.26. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Kecskés Zoltán

Faóriások is áldozatul estek

Nagyszabású fehérvári beruházási tervekről számolt be a Fejér Megyei Hírlap fél évszázaddal ezelőtt:

„Rövidesen elkezdődik és két esztendeig tart az a nagyszabású útrekonstrukció. Fehérváron, amely a város úgyszólván minden fontosabb útvonalát érinti, s amelynek az a célja, hogy megteremtse a korszerű nagyvárosi közlekedés alapfeltételeit a megyeszékhelyen. A gyorsan fejlődő város lakosainak égető szüksége van ezekre a változásokra, hiszen ez évente növekvő forgalom már-már alig fér el a zsúfolt csomópontokon. A korszerűsítés kétévi bosszúságunkba kerül majd, azon a 120 millió forinton felül, amelyet az utak építésére költenek. Az autóbuszok megállóit áthelyezik, a gépjárművek terelőútvonalon, kerülővel jutnak el céljukhoz, a gyalogjáróknak árkokon kel majd átkelniük és földhányásokat kell megmászniuk. A korszerűsítésnek számos fa is áldozatául esik, köztük pompás Vörösmarty téri és Dózsaligeti faóriások. Aggodalommal kezelik a fák ,,szanálását” a tervezőmérnökök is, s ügyelnek rá, hogy csak azokat a parkrészleteket, fasorokat áldozzák fel, amelyek helyére múlhatatlanul szükség van a korszerűsítésnél."

Falazzák a kokszolóblokkot 

„Acélszerkezetből készített védőcsarnok alatt folyik a Dunai Vasműben 10,7 milliárd forint költséggel épülő, és évi 1 millió tonna kapacitásúra tervezett kokszolómű tűzálló kemenceblokkjának falazása" – számolt be a hírlap a címoldalon 40 esztendeje. A beszámolóból kiderül, hogy az ötmillió rubel értékű munkát a lengyel Bipropec-cég végzi el: 

„Ez a kohászati kemencék falazására specializálódott szakgárda készítette a kassai és a bulgáriai kremikovci kokszolóblokkokat is, kiváló minőségben. A falazáshoz szükséges 20 ezer tonna tűzállótéglát a Szovjetunió szállította. A kokszolóblokk tűzálló falazatának első sorát már lerakták, s mintegy kétszáz sort kell még lerakniuk kilenc hónap alatt, hogy a blokk teljesen elkészüljön. Utána kerül sor az úgynevezett kemence-fegyverzet szerelésére, melyet szintén ez a cég végez el a Dunai Vasmű számára." 

Műsorszünet

„Tévéadás helyett tűz " – ezzel a címmel közölt cikket a hírlap 30 éve a hátoldalán, amikor is több ezer lakásban nem volt tévéadás.

„Székesfehérváron a  Horvát István utca 23. szám alatti épületben tűz keletkezett, amely során égtek, olvadtak a Kábelkom Kft. ott elhelyzett törzs- és vonalkábelei. Emiatt a városban mintegy 3000 lakásban szerda estétől csütörtökön reggelig nem tudták venni a televízós adásokat. A tűzoltóság hamar eloltotta a pincében keletkezett - feltételezhetően vétlen, vagy szándékos gyújtogatásból eredő - tüzet, a Kábelkom szakemberei csak ezután láthattak a törzskábel cseréjéhez. Az érintett ház vonalkábeleit ezt követően tegnap kora délutánra tudták helyreállítani, megteremtve ismét a tévéadások vételi lehetőségét." 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában