Arcanum

2024.02.15. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Beke Zsombor

Brutális gyilkosság

Harminc évvel ezelőtt, 1994. február 15-én számolt be a Fejér Megyei Hírlap egy gyilkosságról: „A 43 éves férfi szerszámnyelet faragott az udvaron, majd nem sokkal ezután több baltacsapással megölte élettársát. Nem egészen három héttel szabadulása után... Durván húsz évet töltött börtönben eddigi élete során Kt., történetünk főszereplője. Legutóbbi büntetéséből — súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt szabták ki rá — feltételesen szabadult. Abban a nem túl hosszú időben, ami innentől újabb letartóztatásáig tartott, alkalmi munkákból, guberálásból élt. Torzult személyiségű, tulajdonképpen pszichopata (valamilyen szinten melyikünk nem az), beszámítási képességét azonban mindez nem korlátozta, annak birtokában volt. A börtönviselt, többszörös visszaeső férfit H.I., az egyedülálló, 53 éves asszony a házába fogadta. Bár ne tette volna.”


Épülnek a lakótelepek

„Elsőként az 1974. évi költségvetés és városfejlesztés kérdésével foglalkoztak az ülés résztvevői. A város ez évi költségvetési előirányzata csaknem 133 millió forint, amely nem csupán a mennyiség, hanem a minőség szempontjából is jelentős fejlődést tesz lehetővé. A tervjavaslat szerint 1974-ben húszmillió forintnál többet költenek utak és hidak építésére, javítására és korszerűsítésére, 7 milliót a parkokra, ugyanennyit a bölcsődékre és csaknem ennyit a közvilágításra. A gazdasági ágazat költségvetése összesen több mint 43 millió forint, a szociális és egészségügyi ágazaté pedig majdnem 22 millió. Az 1974. évi fejlesztési alap a korábbi éveknél kedvezőbb fejlődést biztosít Székesfehérvár számára, mert a célcsoportos lakásépítkezések mellett jelentős művelődésügyi, egészségügyi és közmű beruházásokat tesz lehetővé. A célcsoportos lakásépítés tervezett előirányzata 450 millió forint, ebből az öszszegből 303 tanácsi bérlakás és 656 tanácsi értékesítésű lakás, összesen tehát 959 lakás épülhet meg. Ezeket a Szeder úti Palotai úti lakótelepen, a November 24 lakótelepen, a Széchenyi úti lakótelepen és a Velinszky T. és Dl. jelzésű lakótelepen építik fel” – olvasható az 50 évvel ezelőtti Fejér Megyei Hírlap hasábjain. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában