Múltidéző

2024.02.10. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Tikverőzésre készülnek

Fél évszázada megjelent lapszámunk hasábjain olvashatták: tikverőzésre készül a mohai közösség. A századforduló óta minden esztendőben megrendezték az „alakoskodó szokást”. A fiatalok már varrták a tikverőlegények gúnyáit, s ropogósra keményítették a tojásszedő lányok rokolyáit.

A népszokásról így írt a Fejér Megyei Hírlap: „A vidám tikverőzők behatolnak a portákra, riadalmat okoznak a baromfiudvarokban, s ha a háziasszony nem volt eléggé előrelátó, alaposan megdézsmálják az aznapi tojástermést. Ezután a lányokat, fiatalasszonyokat keresik fel, s „termékenységvarázsló” korommal kenik be őket. Jutalmul kolbászt, sonkát kapnak a kosarukba, őket pedig szalagos farsangi fánkkal, jó borral vendégelik meg.

Lebukott az álrendőr

A harminc évvel ezelőtti krimikrónika beszámolója szerint huszonnégy óra leforgása alatt tizenegy betöréses lopás és őrizetbevétel történt Fejérben.

– A Székesfehérvári rendőrkapitányság eljárást indított L. I. székesfehérvári lakos ellen, aki rendőrnek adta ki magát. Ebbéli minőségében három fiatalkorú lányt arra kényszerített, hogy vele töltsék az időt, majd közülük kettőt elengedett. Az egyiket viszont a Tóvárosi lakótelep egyik toronyházának kilencedik emeletére kényszerítette, ahol erőszakoskodott vele, ám a lány könyörgésére elengedte – számolt be az esetről a Fejér Megyei Hírlap.

Ugyanezen a napon betörést kíséreltek meg a pusztavámi művelődési házba, a tetteseket a helyszínen elfogták. Dunaújvárosban egy csónakházba törtek be, Lajostelepen pedig a vasúti átjáró fénysorompójának akkumulátorát tulajdonították el.

Baracskai sportsikerek

Két évtizede hozta a hírt lapunk: a megyei első osztályban szereplő baracskai labdarúgó csapat a Mátrában edzőtáborozott, és két előkészületi mérkőzést is játszott.

– Az NB III-as Gyöngyös ellen, színvonalas mérkőzésen 1-1-es döntetlent értek el, a baracskai gólt Földi szerezte. A második találkozón a megyei első osztályú Gyöngyöshalász ellen Csányi és Szente góljaival 2-1-re nyertek – olvashatták lapunk hasábjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában