Arcanum

2024.02.01. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Bokányi Zsolt

Rövidebb munkaidőben dolgozhattak
Éppen ötven éve, ezen a napon jelentették be, hogy nem kell annyit dolgozni! Bár itt még nem a home office volt a kérdés, de talán előremutató írásnak számít a hírlap korábbi írása. „A belkereskedelmi miniszter és a munkaügyi miniszter a Minisztertanács felhatalmazása alapján együttes rendeletet adott ki a belkereskedelmi dolgozók munkaidejének csökkentéséről. A szükséges intézkedések előkészítésére és a munka összehangolására valamennyi érintett szerv képviselőiből megyei területi koordinációs bizottság alakult. A bizottság feladata a munkaidő csökkentés feltételeinek megteremtése lesz. A rendelkezés értelmében – körültekintő és gondos előkészítő munka után – az érintett ágazatokhoz tartozó vállalatoknál, szövetkezeteknél s a hozzájuk tartozó kereskedelmi egységekben Budapesten április 1-től, vidéken pedig július 1-től vezetik be – amennyiben a rendeletben meghatározott feltételeket teljesítik, a heti 14 órás csökkentett munkaidőt.”

A kultúra nehéz helyzetben volt
1994-ben megfogalmazódott, és sajnos sokan úgy érzik, azóta is aktuális az írás. „A tömegek el vannak foglalva napi létkérdésekkel, az írók, a művészek, a tudósok egy része inkább a politikával foglalkozik. Nem csak a művelődési kedv csökkent, a ráfordítható pénzek is. A kulturális élet ma nehezebb helyzetben van, mint bármikor a XX. század folyamán, olyan nehézben, hogy joggal beszélhetünk a kultúra általános válságáról. A piacnak ezen a területen jobbára csak az árnyoldalak alakultak ki. A tömegcikk előállításának és piacra dobásának mechanizmusai »példás« gyorsasággal jöttek létre, az érték védelmének és kínálatának stratégiái viszont alig. Az igazi értékeknek nincs becsülete, méltósága, s akik szeretnék, hogy legyen idejük, energiájuk nagy részét a szponzorok utáni, gyakran megalázó hajszával töltik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában