Befejezték a mentesítést a Palotavárosban

2024.02.18. 14:00

Ezrével fogtak ki törpeharcsát az Alsó-tóból

Véget ért a törpeharcsa mentesítés Székesfehérváron, a palotavárosi Alsó-tavon, így véget ért az átmeneti horgászati tilalom is, jelentette be a vízkezelő Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége. A szervezet ritkítással igyekszik megkímélni tagjait és horgászvendégeit attól a bosszúságtól, amit e halfaj okoz ott, ahol felbukkan.

Tihanyi Tamás

Sok ezer törpeharcsát sikerült kifogni az elmúlt napokban a palotavárosi Alsó-tóból

Fotó: HOFESZ

Mintegy ezer kilogrammnyi, négy dekagramm átlagsúlyú törpeharcsa került ki a víztestből, ami azt jelenti, hogy 25 ezer invazív (nem őshonos, azaz idegen) kopoltyússal csökkent a tó élővilága. A faj jellemzője, hogy természetes ellensége nincs, ahol megjelenik, nagyon gyorsan elszaporodik, és bár ez a hal megfogható és ízletes, jelenléte mellett szinte élvezhetetlen például a legnépszerűbb magyar hal, a ponty horgászata. Ráadásul a törpeharcsák tömegével falják fel ugyanazt a táplálékot, amit őshonos halaink is hasznosítanának. A Palotavárosban a Felső-tónál nem jellemző a probléma, általában az Alsó-tó helyzete a kritikusabb, valószínűleg a Varga-csatornán át érkeznek meg az újabb példányok. A HOFESZ rendszeresen kénytelen ilyen akciókat végrehajtani.

Ahol megjelenik, onnan kiszorítja az őshonos halfajokat, ezért védekezni kell ellene
Fotó: HOFESZ

A fekete törpeharcsa tehát jövevény nálunk, eredeti élőhelye Észak-Amerika keleti része Kanadától a Mexikói-öbölig, de az Egyesült Államok középső területein is sokfelé megtalálható. Eleinte Nyugat-Európában terjedt el, de mára lényegében bárhol előfordulhat hazánkban is. Európába a 19. század végén került át, Magyarországra 1980-ban Olaszországból telepítették be.

Egy-két évente a HOFESZ kénytelen mentesítést végezni a Palotavárosban
Fotó: HOFESZ

Szinte bármelyik napszakban görbítheti a botot, rajokba rendeződve randalírozik. Az ívás után erősen védi a lerakott ikrákat, ennek köszönhető, hogy a viszonylag kevés ikra ellenére is rendkívül szapora, ha valahol megtelepedett, gyorsan tömegessé válik a jelenléte. A törpeharcsa annyira falánk, hogy a botcsinálta pecás is könnyedén kifogja, de azt, aki igazi sporthorgász, a végletekig bosszanthatja. Gyakorlatilag mindent felfal a magokon és rovarokon át a döglött vagy élő halakig, a többi – és őshonos – hal ikráját is szereti. Szívós, jól bírja az alacsony oxigénszintet, és a nagyobb hőmérsékleti ingadozásokat is. Szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt a szabad élettereket gyorsan kitölti, így szorítja ki az őshonos halfajokat. Így aztán nem csoda, hogy tavaly felkerült az Európai Unió egész területén veszélyes, idegenhonos fajok listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában