Jelentkezés: március 4-5.

2024.02.27. 17:30

Évente 1400-1500 új méhnyakrákos beteg – aki teheti vegyen részt a március 9-i szűrőnapon!

Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot tartanak március 9-én, szombaton Székesfehérváron, a Várkörút 8. házszám alatt a Család- és Nővédelmi Központban.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A nyílt nőgyógyászati szűrőnap célja, hogy kiszűrjék az esetleges betegségeket. Fókuszban ezúttal a méhnyakrák szűrés lesz, de ezentúl a hölgyek jelentkezhetnek csontsűrűség mérésre, vércukor-, és koleszterinszint mérésre is – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón Keresztury Lászlónétól, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetőjétől.

Mint mondta elsősorban az aktív korú hölgyeket – 25-65 év közöttieket – várják a március 9-i szűrőnapra, ahova korlátozottak a helyek, így, aki szeretne részt venni a vizsgálaton az március 4–5. között jelezheti a 06/70- 455-9930-as telefonszámon reggel 8-tól délután 16 óráig.

Östör Annamária, egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok kiemelte, már hosszú évek óta minden év márciusában, a nők hónapjában szervezik meg a női egészségnapot, méghozzá azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az egészség megőrzésének fontosságára.

Magyarországon a méhnyakrák helyzete egyébként változatlan. Ez azt jelenti, hogy évente 1400-1500 új beteg van, a betegség következében elhunytak száma pedig közel 400 fő. 100 ezer nőből évente 14-15-nél alakul ki méhnyakrák. Erről már Gyuranecz Miklós főorvos szülész, nőgyógyász, klinikai onkológus szakorvos beszélt. Emellett arra is kitért, hogy hazánkban a nők csupán 30-40 százaléka vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon, míg ez az arány Svédországban 80 százalék. Illetve ott 100 nőre jóval kevesebb, 8 méhnyakrákos beteg jut.

– Ez egyben azt is jelenti, hogy a méhnyakrák szűrést igen komolyan kell venni és elmenni a szűrővizsgálatokra. Mint a legtöbb betegségnél, így itt is elsősorban a megelőzésre kell törekedni, azaz rendszeresen részt venni a szűréséken. Minél korábban sikerül felfedezni az esetleges megbetegedést annál jobbak az esélyek a gyógyulásra – fogalmazott a szakorvos.

A március 9-i szűrőnapon Gyuranecz Miklós mellett Auth András szakorvos végzi a vizsgálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában