Feol podcast

2024.02.23. 16:00

Egy kis vármegyei kastély pusztulásának története a FEOL podcastjában

Tihanyi Tamás

Borsos György lepsényi helytörténész az egyik közel kétszázéves téglával, amely az elpusztított kőkúti kastély falából származik

Fotó: Tihanyi Tamás

Minden faluban és városban rejtőznek titkok. A tárgyi emlékek mellett talán nagyobb kincs, ha akad olyan ember, aki az ismereteket továbbadja, a múltat felfedi, a kézzel fogható dolgokat megmenti, megőrzi, bemutatja. Szerencsés az a település, az a hely, ahol ilyenek élnek, és ki kell jelentenünk, hogy különösen szerencsés ilyen szempontból Lepsény is. Borsos György könyvtáros és helytörténész kérésünkre egy ismeretlen történetet elevenített fel a múltból, a lepsény-kőkútpusztai udvarház pusztulásának esetét. A Kádár-korszak, a szocialista barbárság és tolvajtempó tipikus megnyilvánulása volt, amikor 1976-ban úgy ítéltek bontásra egy szebb kort idéző, szándékosan elhanyagolt állagú épületet, hogy az elvtársaknak ingyen odaadták a bontott téglákat és a faanyagot. Erről és sok más érdekességről beszél nekünk Borsos György a FEOL podcastjában. Hallgassuk meg a történeteit!

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában