Akik a frontvonalban teljesítenek

2024.02.19. 17:30

„Az ápolás szent hivatás” – díjátadóval ünnepelték a Magyar Ápolók Napját

Az országgyűlés 2014-ben meghozott döntése nyomán február 19-e – Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója – a Magyar Ápolók Napja. Ez alkalomból elismerések átadásával hívta fel a figyelmet a fehérvári kórház az ápolók és az egészségügyben dolgozók áldozatos, fáradhatatlan munkájára.

Héjj Vivien

Az Év Ápolója elismerést Maksi Anita, az I. Belgyógyászat osztályvezető főnővér-helyettese vehette át

Fotó: Fehér Gábor

Az országgyűlés 2014-ben hivatalosan is a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolója születésnapját. Az ünnepi rendezvény a fehérvári kórház udvarán álló Kossuth Zsuzsanna szobornál kezdődött, ahol a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait, koszorúit, majd a program a Romhányi Auditóriumban folytatódott, ahol az egykori és jelenlegi ápolókat, szakdolgozókat és az ápolást segítő, támogató szakembereket köszöntötték.

Kovács Attila, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatója köszöntőjében arról beszélt: a frontvonalban dolgozó ápolók és asszisztensek azok, akik a legtöbb időt töltik a betegekkel, akik a legtöbb segítséget nyújtják nekik. A megbízott főigazgató köszönetét és elismerését fejezte ki azért az elhivatottságért és odaadásért, amit nap mint nap tanúsítanak a kórház ápolói, szakdolgozói.

Ünnepi beszédében Nyakas Eszter ápolási igazgató úgy fogalmazott: Kossuth Zsuzsanna születésnapja mellett az ápolók elkötelezettségét, alázatát, áldozatos és nélkülözhetetlen munkáját is ünnepeljük február 19-én.

– Ti vagytok azok, akik nap mint nap a betegeink mellett álltok, könnyeket töröltök, vigasztalást nyújtotok és a legnagyobb odafigyeléssel, szakértelemmel segítitek őket a gyógyulás felé vezető úton. Sok helyen megfordulok az országban, és bizton tudom állítani, hogy a Szent György Kórház betegellátása országos szinten is ismert és elismert. A ti teljesítményetek hatalmas mértékben hozzájárul kórházunk kimagasló hírnevéhez. Ti vagytok azok, akik nélkülözhetetlen pillérei nemcsak a kórháznak, hanem az egész egészségügyi rendszernek. Az ápolás szent hivatás. A betegágy mellett napról napra bizonyítjátok, hogy a szeretet és odaadás gyógyító erővel bír – szólt a jelenlévő kórházi dolgozókhoz az ápolási igazgató.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A köszöntők után a részvevők egy rövidfilmet láthattak, mely bemutatta az ápolók mindennapjait, a betegekért végzett áldozatos munka egy kis szeletét, majd a vetítés után Tornyai Gábor kanonok, kórházlelkész osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

A magyar ápolók napja alkalmából megrendezett program díjátadóval folytatódott. A Betegápolásért Alapítvány 2006-ban alapította az Év Ápolója és az Év Asszisztense díjat. A cím elnyerésének feltétele a fehérvári kórházban eltöltött több éves munkaviszony mellett a szakirányú képzettség, a megbízhatóság, az empátiás készség, az önálló munkavégzés és a szervezeti egységben betöltött mintaadó szerep.

Az Év Ápolója elismerést Maksi Anita, az I. Belgyógyászat osztályvezető főnővér-helyettese vehette át. Méltatásában elhangzott: munkáját a neurológiai osztályon kezdte, majd az őrzőben, háromműszakos ápolóként dolgozott. Tizenkilenc éve segíti a Gasztroenterológia Osztályon az ápolásszakma irányítását. 2015-ben a betegellátás érdekében végzett áldozatos tevékenységéért Kiváló Ápoló kitüntetésben részesült. Magas szaktudással rendelkezik, óriási empatikus készséggel fordul a betegek felé. Szakmai múltja és tapasztalata nagymértékben segítséget nyújt az osztály munkájához.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az Év Asszisztensének járó elismerést Kövérné Szorg Mária vezető asszisztens érdemelte ki, aki az érettségi megszerzése óta dolgozik a Szent György Kórház Radiológiai Osztályán. Laudációjában elhangzott: az évek során Kiváló Kórházi Dolgozó dicséretet kapott, munkáját a Magyar Egészségügyi Kamara kitüntetéssel jutalmazta. Lelkesen segíti az utánpótlás toborzást és nevelést. Szervezési és oktatási feladatokat is ellát. Kiváló vezető, a betegeivel mindig különleges odafigyeléssel és gondoskodással foglalkozik.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete oklevéllel ismerte el a pályakezdő, betegágy mellett dolgozó ápolók munkáját. Elismerő oklevelet vehetett át Jankovics Eszter, a Szeptikus részleg OKJ ápolója és Menik Viktória, az Általános Sebészet diplomás ápolója.

Egy újabb Fejér vármegyei siker megünneplésére is jó apropót adott a rendezvény, melyen kiderül, kinek kedvezett a szerencse a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2024-es pályaorientációs kiadványának nyereményjátékán. A pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak szóló játék feladatait hibátlanul teljesítette Balogh Ferike, a dégi Dr. Kovács Pál Általános Iskola tanulója, akinek nyereménye egy tablet, melyet az ünnepség keretében vehetett át.

A Magyar Ápolók Napján átadták a „Tiszteletbeli ápoló” díjat, melyet az ápolók közössége olyan, más munkakörben dolgozó kollégájuknak ítél oda, aki fő feladatának ellátása mellet az ápolók, asszisztensek munkáját elismerve, a csapat tagjaként sokat tesz fejlődésükért, elismertségükért. Ez alkalommal tiszteletbeli ápolóvá fogadták Montskó Valériát, a Szeptikus Részleg vezető főorvosnőjét.

Köszöntötték továbbá az országos elismeréssel jutalmazott dolgozókat, valamint az ötven éve végzett nyugdíjas ápolónőket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában