Közös ügyünk az állatvédelem

2024.02.06. 14:00

Állatbarát lett a székesfehérvári vasútállomás (galéria)

Országosan másodikként vált állatbaráttá a székesfehérvári vasútállomás: a főbejárat mellett elhelyezett chipleolvasó készülék az elkóborolt állatok beazonosítását, hazajutását segíti.

Héjj Vivien

A helyszínre érkezett kutyusok elsők között tesztelhették a vasútállomás chipleolvasóját

Fotó: NAGY NORBERT

Veszprém után Székesfehérváron van országosan a második olyan vasútállomás, amely már hivatalosan is állatbaráttá vált. A kapcsolódó sajtótájékoztató előtti percekben a helyszínre érkezett két segítőkutya, Fidó és Chili gazdáik segítségével már le is tesztelték az újonnan felállított és üzembe helyezett chipleolvasó készüléket, mely a vasútállomás főbejárata mellett, annak jobb oldalán kapott helyet.

– Az állatvédelemben akkor lehetünk sikeresek, ha közös üggyé tesszük. Együtt kell működnie az államnak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, a kormányhivatalnak és a társadalomnak. Székesfehérváron megtapasztalhattuk azt, hogy itt mindenkinek fontos az állatvédelem ügye. Székesfehérvár mindannyiunk számára iránytűt mutat arra vonatkozóan, hogyan kell viszonyulni az állatvédelemhez – fogalmazott Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, aki a kapcsolódó edukáció fontosságára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a ma gyermeke a jövő állattartója lesz, ezért nagyon lényeges, hogy a felnövő társadalom számára is fontossá váljon az állatvédelem.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, az alapítvány céljai közé tartozik az állatvédelem és a felelős állattartás népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil és gazdálkodó szervezetek támogatása.

 

– A MÁV-Volán-csoport kiemelt célja, hogy az ország legnagyobb közlekedési vállalatcsoportjaként úttörő szerepet töltsön be a „zöld közlekedés” hazai kiépítésében, és létfontosságú szerepet játsszon a zöld gazdasági fellendülésben és növekedésben – idézte a vállalatcsoport etikai kódexének sorait Vetter Szilvia hangsúlyozva: fenntarthatóság és zöld fellendülés nem létezhet állatvédelem nélkül.

– Jelen együttműködési megállapodásnak az eszmeiségen túl már konkrét eredményei is vannak. Az elkóborolt állatok hazajuttatásában igyekszünk folyamatosan lépéseket tenni. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány öt chipleolvasót adományozott a MÁV-Volán-csoport részére, melyek egyike került most az épület elé. Ezekkel az eszközökkel leolvasható a kutyák és macskák chipszáma, ami segítheti a kóbor állatok hazajutását, biztonságba helyezését – tette hozzá az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Beszédében a MÁV-Volán-csoport állatvédelmi szemlélet iránti elkötelezettségét hangsúlyozta Mosóczi László. A MÁV-STRAT Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, az elkóborolt állatok biztonságos elhelyezése és tulajdonosaik felkutatása mind állategészségügyi, mind közegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír.

– A felelős állattartás és az állatokkal való helyes bánásmód népszerűsítése helyet kap az élő állatokkal a közforgalmú személyszállítási közlekedési eszközökön való utazás során is. Tavaly ősszel átadtuk az ország első állatbarát vasútállomását Veszprémben. A vonattal érkező négylábú kedvenceink friss vizet fogyaszthatnak, és az állomás melletti kutyafuttatóban elgémberedett tagjaikat is átmozgathatják. Most pedig büszkén jelenthetjük be, hogy itt, Székesfehérváron folytatjuk a projektet – mondta Mosóczi László hozzátéve: a vállalatcsoport céljai közt szerepel további állatbarát állomások kialakítása.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, a megvalósult projekt fontos területek összefogását szimbolizálja: az állatvédelem és a közösségi közlekedés is kiemelt jelentőséggel bíró terület. A polgármester továbbá a civil szervezetek munkájának fontosságát hangsúlyozta, s kiemelte: az állatvédelemmel foglalkozó helyi civil szervezetek idén az előző évinél is magasabb önkormányzati támogatásban részesülnek.

– A felelős állattartásban feladata van a civil szervezeteken túl az államnak és az önkormányzatoknak is – hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics.

A sajtótájékoztató végén az elkóborolt állatok hazajuttatása és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-Volán-csoport és a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában