Május elejére elkészülhet a doni kápolna

2024.02.21. 07:00

Ácsolat takarja a pákozdi emlékhelyet

Komoly ácsolat épült a közelmúltban a pákozdi Mészeg-hegyen magasodó Don-kanyar Emlékkápolna köré. Méltatlan állapotoknak vetnek véget a munkálatok.

Tihanyi Tamás

Javában dolgoznak a pákozdi Mészeg-hegyen, hetek múlva el kell készülnie a felújításnak

Fotó: Tihanyi Tamás

A pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna volt a rendszerváltás után az első olyan emlékhely az országban, amely széleskörű társadalmi összefogással 1993-ban azért épült, hogy méltó emléket állítson a második világháború egyik legkegyetlenebb frontszakaszán harcoló, életüket áldozó hősöknek. Az elmúlt harmincegy esztendő alatt a Mészeg-hegy zarándokhellyé vált, azonban komolyan leromlott az állapota. A Székesfehérvári Egyházmegye és a Honvédelmi Minisztérium együttműködésével, adománygyűjtés mellett történik most meg a felújítás.  

Alapos munkára van szükség, minden deszkát egyesével kell a helyére faragni. A kápolna belső részére vörösfenyő kerül, kívül pedig bádogozást végeznek el a szakemberek, amelynek az alapját lucfenyőből ácsolják meg. Korábban is kettős fedés volt, de most az úgynevezett kanadai zsindelyt leszedték és sokkal keményebb fából pótolják, amit nem tudnak majd kikezdeni a rovarok és a madarak, mert sajnos tollas barátaink eleség után kutatva feltúrták, tönkretették az eredeti tetőszerkezetet. A környezet felújítása a Székesfehérvári Egyházmegye beruházásban már tavaly megvalósult, a jelenlegi munkát a Honvédelmi Minisztérium végezteti el. A Don-kanyar Emlékkápolna 2010 novemberétől, egy akkor született országgyűlési határozat értelmében egyébként már a Mészeg-hegyen kialakított Nemzeti Emlékhely része.

Az elképzelés az, hogy május elejére elkészülnek a munkálatok és Hősök napján, katonai tiszteletadás mellett szenteli majd fel Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.   A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában