Együtt mentik a gyerekeket

2024.01.18. 18:00

Többmilliós orvosi eszközt adtak át a gyermekmentőknek Sárszentmihályon

A Masterplast magyarországi leányvállalata által 2015-ben életre hívott, és immár hagyományossá vált „Legyünk együtt gyermekmentők!” akciójának keretében egy 3.6 millió forintos orvosi műszert adtak át január 18-án délután a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak (MGYA).

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Masterplast Hungária Kft. év végi partneri akciója keretében a szárazépítészeti termékek forgalmának egy százalékát különítette el MGYA számára, melyből egy vérgáz analizátor gépet vásároltak. A cég alelnöke Ács Balázs és a cégvezető Pécsi László a vállalat konferenciatermében át is adta január 18-án délután a 3.6 millió forintos adományból vásárolt vérgáz analizátort Gesztes Évának a Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatójának. 

Mint megtudtuk, ezen eszköz előnye, hogy használata gyors, lehetővé teszi a helyszíni elemzést, így azonnal megállapítható a beteg állapota, a szállítás közben elkezdődhet a betegellátás, illetve előre jelezni tudják a diagnózist a fogadó intézmények számára. 

–Az alapítvány 18 éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat hazánk több pontján, száz kilométeres sugarú körökkel fedve le az országot. Induláskor célunk a gyermekek korszerű mentőellátásának javítása volt együttműködésben az Országos Mentőszolgálattal. A mentőautókat az OMSZ irányítja a 112-re befutó segélykérő hívások alapján– mondta el Gesztes Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy a négy járművükből kettő fedélzetén már van ilyen műszer, viszont a másik kettőre is nagyon kellene, emellett a gépkocsiparkból csupán egy járművön van olyan modern lélegeztető gép, amivel egészen apró csecsemőket is életben tudnak tartani, ezért a másik háromra is ilyennel kellene felszerelni, ám a berendezés ára jelenleg 11 millió forint és ehhez további támogatókra van szükség. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 A szóban forgó mentőorvosi kocsi személyzete egy gyermekellátásban jártas mentőorvosból, gyermekintenzíves szakorvosból, és egy mentőápolóból áll, aki egyben a gépkocsi vezetője is. Felszerelése egy normál rohamkocsiéhoz képest bővebb, mivel a gyermekek ellátásához szükséges speciális gyógyszerekkel és egyedi méretválasztékú eszközökkel is kiegészül. Ennek és a mindennapi rutinnak köszönhetően az alapítvány orvosai és ápolói sokkal felkészültebben tudják ellátni a gyerekeket, a legkisebbektől a 18 évesig. 

Mint az kiderült, a MGYA állami támogatásban nem részesül, adományokból, pályázatok útján elnyert támogatásokból valósítják meg céljaikat. Az alapítvány a mentőellátási feladatok mellett régóta úttörő szerepet vállal a gyermekmentés területén az új eszközök, eljárások felkutatásában és azok hazai elterjesztésében, valamint komoly hangsúlyt fektet a balesetmegelőzési és elsősegélynyújtási ismeretek oktatására is. 

–Ahogyan bővül az alapítvány eszközparkja, lehetővé válik a súlyos állapotú csecsemők és gyermekek vizsgálata is a helyszínen, így a kórházba érkezéskor már a megfelelő szakorvoshoz kerülhetnek, ezért is fontos, hogy cégként és magánemberként is segítsük, támogassuk az alapítvány munkáját–mondta az átadáskor Ács Balázs a támogató cég alelnöke, aki hozzátette: 

–Mi nem szeretnénk, hogy az ő segítségük kelljen nekünk, de a mi segítségünk nagyon kell nekik. 

Az adományozó cég egyébként nem csak az ilyen jellegű eszközök vásárlásánál áll a MGYA mögött, hanem 2015. óta folyamatosan segíti a gyermekmentők munkáját több milliós forinttal évente.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A világ legkisebb és legkorszerűbb, hordozható POCT (point of care) vérgáz analizátorát vette át a MGYA. Az EPOC vérgáz készülék hordozható, teljesen karbantartásmentes és bioszenzor mérőkártyás rendszerű. Egyszerű kezelhetőségével, modern informatikai adatküldési lehetőségeivel teljes körű megoldást szolgáltat a felhasználók astrup méréseihez. 

Egyszerű működés és csúcsteljesítmény a betegágy mellett 

alap vérgáz mérések: pH, pCO2, pO2 

elektrolit mérések: K, Na, Ca, Cl 

metabolit mérések: vércukor, laktát 

Egyéb mérések: hematokrit, creatinine 

Mérési idő: 35 sec + 160sec indító kalibrálás 

Mintatérfogat: 92uL 

Mintabeadás: fecskendő és epoc Carefill kapilláris 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában