Modern környezetben

2024.01.19. 15:00

Tavasszal nyit az etyeki Egészségház

Az Etyeken élő polgárok jóllétét biztosítja majd elsősorban az új Egészségház, amely a szükséges engedélyek beszerzését követően nyitja kapuit.

Horváth-Buthy Lilla

"A település nagy álma volt ez a fejlesztés, a jelenlegi, 60-as években épült orvosi rendelő 21. századi színvonalra emelése" - mondta Tessely Zoltán (j2) az alapkőletételnél.

Fotó: Molnár Krisztián Facebook oldala

Ahogy arról a feol.hu beszámolt, 2023 márciusának első napjaiban tették le az alapkövét annak az új egészségügyi központnak, ami régóta a település nagy álma volt. Akkor Molnár Krisztián, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, 704 millió forintos építési beruházás valósul meg, s kap helyet a településen egy modern létesítmény.

Az önkormányzat arról tájékoztatta a feol.hu-t, hogy a projekt decemberben sikeresen lezárult. Majd azt is részletezik: eredetileg a meglévő orvosi rendelő felújítására nyújtotta be kérelmét, azonban a további tervezési vizsgálatok során kiderült, hogy a beruházás műszakilag nem megvalósítható. A település vezetése ezért kérelmet nyújtott be a meglévő helyett egy teljesen új épület kivitelezésének és a megnövekedett költségek finanszírozásának engedélyezésére. Magyarország kormánya 2023 januárjában pozitív döntést hozott a megvalósítás és annak költségeinek támogatásáról. 

Fotó: Az önkormányzat

Az etyeki önkormányzattól kapott közlemény kiemeli: a projekt elindításához szükséges volt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közbenjárása is. 

Hangsúlyozzák, Etyek népessége dinamikusan növekszik, ezért a településre háruló megnövekedett szolgáltatási igényeket csak korszerű, fenntarthatóan működtethető ellátórendszer segítségével lehet kielégíteni. Az új egészségház hozzájárul a településen meglévő nyolc, egészségügyhöz kapcsolódó munkahely megőrzéséhez is.

Fotó: Az önkormányzat

"Két, egymással szemben álló, teljes körűen akadálymentesített épület készült el, melyek közül az egyik a felnőtt, a másik a gyermek egészségügyi szolgáltatásokat tömöríti. Mindemellett az intézmény alkalmas a prevenciós, valamint mintavételi szolgáltatások teljesítésére is. A két épület közötti tér közösségi szemléletben történő hasznosítására átriumos teret alakított ki az önkormányzat, melynek legfontosabb díszeit a gyógynövényekkel beültetett magaságyások, valamint a kis szökőkút jelentik. A gyógynövénykert révén a hely a prevenciós megoldások népszerűsítésére is alkalmassá válik." - fogalmaz az önkormányzat.

Az épület az etyeki és környékbeli polgárok előtt várhatóan áprilisban nyílik meg, a szükséges engedélyek beszerzése után. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában