Tizenegy év után nőnek a lakossági terhek

2024.01.10. 16:30

Nem lehetett tovább halogatni: adót emeltek

Juhász Csaba, Tordas polgármestere a héten bejelentette: több mint tíz év után megemelik a községben a helyi adókat. A kommunális adó évi négyezer, a telekadó négyzetmétere negyven forinttal lesz több.

Borsányi Bea

Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Tordason 2012 óta, azaz több mint tíz éve változatlanok a helyi adók, ám ahogy azt a polgármester az önkormányzat közösségi oldalán közzétett bejegyzésében írta: „a korábban kialakított helyi adóból eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében mindenképpen indokolt volt a korrekció.” Juhász Csaba a feol.hu kérdésére elmondta, az említett bejegyzésben igyekezett elmagyarázni, milyen indokok szólnak az adóemelés mellett. - Egy önkormányzat nem tehet mást: vagy normatívát kap, vagy saját bevétele van. Ebből kell megélnie. Első körben, ha a béreket nem is említem, ki kell emelni, hogy a rezsi és az egyéb kiadásaink összege nagyon megnőtt. Hogy csak egy példát említsek: közel 8 hektár közterületet tartunk rendszeresen karban, aminek a költsége havonta nagyjából egymillió forint” – árulta el a polgármester.

Természetesen Tordasnak is van bevétele az iparűzési adóból, amivel az állami normatívát ki tudják egészíteni és aminek a nagyságára nem lehet az önkormányzatnak panasza, de mindent egybe véve, több pénz kell ahhoz, hogy a helyiek elvárásának megfelelően működhessen a község. Ezért döntött a képviselő-testület az adóemelés mellett, aminek értelmében a kommunális adó a jövőben évi 8 ezer forint helyett 12 ezer forint lesz, míg a telekadó négyzetméterenként 160 forintól 200 forintra nő. A már említett bejegyzésben Juhász Csaba hozzátette: „a környező települések adóit vizsgálva ennél magasabb emelés lett volna reális, de a testület figyelembe vette az embereket érintő jelenlegi gazdasági helyzetet, ezért döntött a minimális emelésekről.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában