Tippek, tanácsok

2024.01.30. 20:00

Ezekre kell figyelni! – mutatjuk, mik azok a hibák, amik lebuktathatják az adathalászokat

Ahogy azt olvashatták, könnyen lehet, hogy egy újabb adathalász trükk ütötte fel a fejét az elmúlt napokban, mely során ezúttal az Allianz nevével éltek vissza a szélhámosok.

Déri Brenda

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Mint megírtuk a hívó fél az Allianz nevében keres fel ügyfeleket euró alapú befektetést kínálva, azonban nem minden esetben mutatkozik be és, ha az ügyfél a részletek felől érdeklődik bontja a vonalat. Ezentúl, talán az is árulkodó jel lehet, hogy estébe nyúlóan próbálkozik a tárcsázással, már-már ’erőszakosan’. 

Az esettel kapcsolatban az Allianz álláspontját már ismertettük korábbi cikkünkben, most azonban a rendőrségtől kapott választ részletezzük. 

A hatóságoktól elsősorban tanácsokat kértünk, arról érdeklődtünk, hogy telefonos megkereséskor vannak-e intő jelek, amelyek csalásra utalhatnak? Hogyan szűrheti ki az ügyfél, hogy valós az adategyeztetés vagy csak átverés?

„Az ügyintézői megkeresésnek álcázott adathalász telefonhívások alkalmával az elkövetők a megtévesztéshez olyan telefonszámokat használnak, amelyek az álcául használt szervezet eredeti telefonszámához nagyon hasonlóak, közel azonosak velük. Az ilyen adathalász hívások elleni védekezés során fontos tudni, hogy a közüzemi szolgáltatók, pénzintézetek nem kérnek be személyes adatokat ügyfeleiktől – áll válaszukban. 

Ami a közüzemi számlákkal kapcsolatos ügyintézést illeti, a rendőrség azt javasolja, hogy mindig a szolgáltatók hivatalos elérhetőségein keresztül végezzük. Hangsúlyozták, az ismeretlen forrásból, telefonon, SMS-ben vagy e-mailben kapott felszólítások, és az ezekhez kapcsolt elérhetőségek használata során kiszolgáltathatjuk adatainkat a csalóknak, akik ezzel könnyen visszaélhetnek.

A bankkártya adatainkra is legalább ennyire fontos figyelni, azokat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek, különösen ne egy ismeretlen forrásból származó linkre kattintva, vagy telefonos megkeresés útján. A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is – tájékoztatta a feol.hu-t a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.


 


 



 



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában