A környezet és főként a halak védelme a cél

2024.01.01. 08:00

Mától szigorúbbak a szabályok a Velencei-tónál

A Magyar Országos Horgász Szövetség mától több lényeges változást vezetett be, tehát aki 2024-ben a Velencei-tavon kíván horgászni, annak ezeket az előírásokat be kell tartania. A legfontosabb cél a tó jövőjének megalapozása, halállományának fejlesztése.

Tihanyi Tamás

Szeretnék legalább megtartani a parti horgászhelyeket, hogy növeljék a horgászok számát, mert tavaly csak feleannyian érkeztek bottal a kezükben, mint ami jellemző volt a Velencei-tóra

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A szigorítások oka elsősorban a ragadozó fajok – közülük is kiemelten a süllő, a csuka és a balin – védelme, de segíteni szeretnék a darabszám korlátozással nem védett őshonos fajok, különösen a keszegek állományának erősödését is. A horgászoknak érdemes lesz áttanulmányozniuk a teljes dokumentumot, a Velencei-tó idei horgászrendjét, ezúttal mi csak a legfontosabb változásokból válogattunk.

A süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani. A darabszám korlátozással védett halfajokból éves területi jeggyel egy esztendőben 40 darab fogható ki, de csak összesen 10 darab, ha balin, süllő vagy csuka a zsákmány. További 50 kiló lehet a fogás, ha a szákba ilyen korlátozással nem védett faj példányai kerülnek. Még kisebb az elvihető darabszám, ha valaki összevont éves megyei és országos horgászjeggyel rendelkezik.

 

 Az új rendelkezések egyik fontos célja, hogy az őszi haltelepítések során vízbe került ragadozókat védje
Fotó: MOHOSZ

Felnőtt területi jeggyel a darabszám korlátozással védett halfajokból naponta összesen három tartható meg, egy-egy fajból azonban legfeljebb csak kettő, süllőből, csukából vagy balinból pedig összesen – és nem fajonként – csupán egy darab. A darabszám korlátozással nem védett őshonos fajokból összesen 3 kg tartható meg naponta. Más előírás vonatkozik a gyermekhorgászokra, a 24, 48 vagy 72 órás területi jegyet kiváltókra.

Nem szabad megtartani a 30 centisnél nagyobb keszegeket sem
Fotó: MOHOSZ

Továbbra sem kifogható faj a széles kárász és a compó, de változtak egyes méretkorlátozások is. Szemelgettünk a fontosabbak közül: 30 centinél nagyobb keszeget, 55 centinél nagyobb pontyot, 70 centinél nagyobb és 40 centinél kisebb süllőt és balint, 50 centinél kisebb és 80 centinél nagyobb csukát ezután vissza kell engedni a vízbe, legfeljebb egy fotózás erejéig hagyva időt. Csalinak kizárólag a napi horgászathoz szükséges mennyiségű, legfeljebb 15 centiméteres testhosszúságú példány tartható meg, de őshonos halfajból ez nem lehet 30 darabnál nagyobb mennyiség.

A vízminőség védelme érdekében csak megfelelő minőségű és csak szükséges mennyiségű etetőanyag használható fel, a szoktató etetés nem megengedett: pedig utóbbit főként az idősebb horgászok kedvelték a Velencei-tónál, akiknek volt idejük rendszeresen visszajárni ugyanarra a helyre. A halnak nem szabad indokolatlan sérülést, szenvedést okozni, drótszák, valamint nagy szembőségű, illetve gyűrű nélküli tartószák nem használható. Bojlis horgászat esetén kéznél kell legyen a halbölcső vagy a halmatrac, használata kötelező.

Tilos olyan szákot használni, amelynek a szembősége 1,5 centinél nagyobb
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

És egy másik olyan szabály, amely bár korábban is érvényben volt, de idén azt ígérik a halőrök, hogy erre fokozottabban figyelnek: autóval a mólókon és a vízparttól számított 10 méteres sávban tilos lesz parkolni, aki pedig szemetel, köteles maga után összetakarítani és a hulladékot magával vinni. Ez a rendelkezés például a Szúnyog-sziget hajókikötőjében is rendezettebb viszonyokat teremt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában