Búcsú a vízözöntől: Innovatív csapadékvíz-elvezetéssel védekezik Kőszárhegy

2024.01.10. 16:00

Megoldódott az évek óta tartó csapadékvíz probléma a Fejér vármegyei településen

Kőszárhegy történetében először, egy innovatív csapadékvíz-elvezető rendszernek köszönhetően, a település lakói végre fellélegezhetnek az özönvízszerű esőzések után.

Hajdú Marianna

Kőszárhegy új csapadékvíz-elvezető rendszere már biztonságot nyújt a lezúduló ár ellen

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

Kőszárhegyen a csapadékvíz elvezetése régóta megoldatlan problémát jelentett. A helyzet különösen az intenzív esőzések során vált kritikussá, amikor az utak balesetveszélyessé váltak az iszap okozta kimosások miatt. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt végre megoldást hozott erre a régóta fennálló problémára.

A Petőfi utcában és a csatlakozó belterületi utakon egy modern, vápaszerű vízelvezető rendszer kiépítésébe kezdtek a múlt év második felében. 

– Ez a projekt nem csupán egy infrastruktúrális fejlesztés volt, hanem egy életminőségi ugrás is a település számára. Évtizedek óta küzdöttünk az esőzések okozta problémákkal, és most végre van egy tartós megoldásunk – számolt be a feol.hu-nak Borján Péter, Kőszárhegy polgármestere. 

A fejlesztés több szakaszból állt, beleértve a Deák Ferenc utca menti régi árok felújítását, az iparterületi út fejlesztését, valamint a Nyírfa utcai projektet, amely a Magyar Falu Programban valósult meg. A kivitelezés sikerét mutatja, hogy a korábban gyakori áradások és a károk jelentősen csökkentek.

– A vízelvezető rendszer kiépítése óriási kihívás volt, tekintettel a település domborzati adottságaira és a meglévő infrastruktúrára – tette hozzá a település vezetője.

Az új szakasz a fejlesztésben Kőszárhegyen nem csak a lakosság életminőségét javította, hanem a környezeti katasztrófák kockázatát is csökkentette. A település most már felkészült az intenzív esőzésekre.

Az önkormányzat további terveket is kidolgozott a térség átfogó vízgazdálkodási rendszerének javítására, így a jövőben még biztonságosabbá válik a környezet. A projekt nemcsak az aktuális problémákra nyújthat megoldást, hanem hosszú távú stabilitást is biztosít a település számára.

Kőszárhegy lakosai végre biztonságban érezhetik magukat, és a település infrastruktúrája is jelentősen javult.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában