Közéleti klub

2024.01.17. 19:35

Katonai erőszakok, krízisek és antiszemitizmus: a két világháború közötti Székesfehérvár

Trianoni propaganda a két világháború közötti Székesfehérváron címmel tartott előadást Táborosi Zsuzsa történész szerda délután a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közéleti klubjában.

Déri Brenda

Fotó: Déri Brenda / FMH

Az év első Közéleti klubjában tartott történelmi előadás január 17-én, szerdán 17 órakor vette kezdetét. A történész egészen az 1800-as évekig kalauzolta vissza a hallgatóságot.

Szó esett a boldog békeidőkről, amelynek következtében megindult a tömegesedés: tömegkommunikáció, tömegtermelés, tömegsportok és a tömegkultúra. Majd részletesebben kitért az első világháborúra és annak következményeire.

Székesfehérvár helyzetéről a háború után úgy vélekedett, mint arról az időszakról, amikor a katonai erőszakok jelentős méreteket öltöttek. Mint mondta a hazatérő katonákat senki sem segítette, hogy visszazökkenjenek a civil életbe, pedig nagy szükség lett volna rá. A háborúban töltött évek, a folyamatos agresszió megviselte őket és nem tudtak egyik napról a másikra visszatérni a társadalomba.

De az 1919. augusztustól októberig tartó román megszállás is hatalmas riadalmat keltett az emberekben. Feldúlták a házakat és eltulajdonították az emberek értékeit. Székesfehérváron 12 millió forintnyi kárt okoztak.

Táborosi Zsuzsa az ezt követő időszakokról elmondta, egymást követték a krízisek, gazdasági és menekült krízis alakult ki, amit az antiszemitizmus követett.

Az előadáson elhangzottak teljes változata visszanézető a Tarsoly Ifjúságért Egyesület közösségi oldalán. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában