Szülőszobává alakult a pajta

2024.01.24. 18:00

Karácsonyi "baby boom" a velencei technikumban - nagy volt az öröm! (galériák, videó)

Karácsony előtt igazi nagy szülőszobává alakult a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum állattartó telepe: a pajta melegében születtek tehén borjak, juhok is. A nagy „baby boom” olyan siker, amely az iskolába visszahívott régi, nagy szaktekintélynek köszönhető. Szabó Nándor fél évszázados tudását ismét a diákság és a hagyományos állattartás szolgálatába állította.

S. Töttő Rita

Szabó Nándor visszatért a velencei iskolába, az eredmény már látszik – háttérben egy újabb vemhes tehén

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Pezseg az élet a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikumban és annak állattartó telepén. De nem csak azért, mert a diáksereg szorgoskodik a szalmabálák és az állatok körül, de azért is, mert az elmúlt hetekben új jövevényekkel népesült be a telep. Ez azonban nem véletlen…

- Nagyon örülök annak, hogy az állattartó telep újra erőre kapott és nagy előrelépések tapasztalhatók szaporulatban, minőségben egyaránt és ez elsősorban Nándi bácsinak köszönhető – foglalja össze az elmúlt időszak eseményeit Stossek Balázs, az iskola igazgatója, aki már visz is Szabó Nándor telepvezetőhöz. Aki, mint hamar kiderül, olyan régóta tevékenykedik már a mezőgazdaságban, hogy egykoron Peresztegi Feri bácsi és Gabnai Gábor - a Fejér Megyei Hírlap jóhírű, szerethető és az olvasóközönség számára is jól ismert gazdasági tudósítói – számára is többször segítséget nyújtott a riportok során.

Nándor 1994-ben kezdett dolgozni a velencei iskolában. Első időszakban nappali tagozaton tanuló diákok szakoktatója volt, majd ezzel párhuzamosan az állattartó telep vezetője lett. Később becsatlakozott a levelező és a felnőttoktatásba is, majd 2010-ben nyugdíjba vonult. Hiánya az elmúlt tizennégy évben egyértelmű jelekben mutatkozott meg. Tapasztalata, nagy tudása és céltudatos tervező attitűdje, úgy tűnik, pótolhatatlan volt. Éppen ezért, amikor hívták, azonnal visszatért. Mint fogalmaz, „szunnyadó álmából felrázni a telepet, visszaadni régi fényét”. Ennek első jelei már látszódnak az állattartó telepen, ahol tavaly karácsony előtt, egészen pontosan december 19-én igazi „baby boom” várta a gondozókat és a diákokat. Gyakorlatilag szülőszobává alakult a telep: négy tehén ellett egyszerre, így jelenleg több is borjút nevelnek az entzes tehenek. Sőt, aznap több kis juh is érkezett a világra Velencén. Nagy esemény volt ez az iskola életében.

(A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el)

Nándor visszatéréséről és szakmai teendőiről is mesélt. Vegyes, keveset termelő baromfi állománnyal rendelkezett az intézmény, amikor visszatért, melyet ezért teljesen felszámoltak. Így jött helyettük egy új, bábolnai harco hibrid állomány.

– Megvettük az apai és anyai vonalat is és az a célunk, hogy kis léptékben keltetjük, előneveljük az állatokat, hogy a gyerekek is lássák, hogy ment ez régen. Nem sokat, de minőséget vásároltunk, s ez már látszik: az állomány ugyanis 80-90 százalékos tojástermelést produkál, háztáji körülmények között. A gyerekek nyomon tudják követni a takarmányozást, a világítási programot, elleshetik tehát a szükséges tudnivalókat a háztáji tartásról – foglalja össze a szárnyasokkal kapcsolatos változásokat a szakember. De, mint hozzáteszi, a sertésállomány is sokat változott: - „Négyvonalas” hibridet szeretnék előállítani, melyhez jelenleg a magyar nagyfehér sertés a kiinduló állományunk. Három kocasüldőnk van jelenleg, a tervek szerint két fajtából hozzuk össze az anyai és az apai vonalat is.

Húshasznosítású szarvasmarha-tartás jellemzi továbbá a telepet, fajtaátalakítás jelenleg a cél. - Limuzin fajtára szeretnénk átállni – árulja el Nándor. - Hamarosan érkezik is hozzánk egy törzskönyvezett tenyészbika.

(A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el)

A juh esetében is átalakító keresztezést tervez a szakember. - Egy pedigrés, magyar fésűsmerinó kost vásároltunk, amely a rackák mellé érkezik. December eleje óta hét született – mondja Nándor és már mutatja is a fehér jószágot, amely a legbájosabb, törékeny kis lény most ebben a pajtában. Megtudjuk közben, hogy az állattartó telepen nem csak az állományok változtak, de a takarmányozás is. - Nem kész tápot vásárolunk, hiszen az iskola megtermeli a gazdasági abrakot – búzát, kukoricát, egyebet -, csak a kiegészítőket kell megvenni hozzá. Van egy kis daráló-keverőnk, amely ugyan már régi, de most még megteszi. Jövőre pedig remélem, még több eredményről számolhatunk be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában