Segítség az időseknek

2024.01.24. 17:08

Hatvanöt év felett ingyenesen kérhető a gondosóra

Székesfehérváron is elérhető a Gondosóra program, melynek célja, hogy könnyen használható segélykérő eszköz biztosítson a 65 év felettieknek. A részletekről Róth Péter alpolgármester számolt be.

Héjj Vivien

A program részleteit sajtótájékoztatón ismertette Róth Péter alpolgármester

Fotó: NAGY NORBERT

A kormány által elindított program egy 65 év felett alanyi jogon ingyenesen igénybe vehető és hozzáférhető jóléti szolgáltatás, melynek célja, hogy az otthon élő idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A program egy 0-24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek – családtag, szomszéd, barát – bevonásával működő, Európában egyedülálló lehetőség, mely az idősgondozás területén mérföldkőnek számít. Az eszköz nagy segítséget jelent mindazoknak, akik használják, valamint biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek is, tudva, hogy szükség esetén egy gombnyomásra érkezik a segítség.

A készüléknek köszönhetően szükség esetén egyetlen gombnyomás után máris érkezik a segítség
Fotó: NAGY NORBERT

Segítségkérés esetén a felhasználónak csupán annyi teendője van, hogy hosszan megnyomja a készülékén található főgombot, ekkor az eszköz jelzést küld a diszpécserközpont felé. A diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet. Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a jelzőeszközön keresztül a felmerülő problémák megoldásában. Abban az esetben, amikor szükséges a személyes beavatkozás, a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt, sürgős esetben a segélyszolgálatot.

– Székesfehérvár polgármestere még a tavalyi ősz folyamán fordult a fehérváriakhoz, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel. Ezt követően, mivel az internetes regisztráció – a gondosora.hu oldalon – többeknek akadályokba ütközött, sokan fordultak technikai segítségért a városházához. Cser-Palkovics András felkérésére több önkormányzati képviselő segítette és segíti a regisztrációt az idősek számára, sőt civil szervezetek is részt vettek és vesznek az akcióban – húzta alá a program részleteit ismertető sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester.

A gondosóra igénylésében az alábbi civil szervezetek önkéntesei nyújtanak segítséget a fehérváriaknak: a Fiatal Családosok Klubja Székesfehérvár Alapítvány, az Ifjúság a Jövő Családjaiért Kulturális Egyesület, a Palotavárosiak a Palotavárosért Szociális Egyesület és az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában