Radiátorcsere a távfűtéses lakásokban

2024.01.13. 11:30

Engedély továbbra is kell, de bármikor beszerezhető!

Ahogy eddig, úgy továbbra is engedélyhez kötött a távfűtéses otthonokban a radiátorcsere, ám mivel erre csak fűtési szezonon kívül kerülhet sor, érdemes előre gondolkodni és beszerezni a szükséges papírokat a Széphőtől, hogy amikor a szerelő megérkezik, kezdődhessen a munka!

Borsányi Bea

Forrás: Shutterstock

A radiátorok cseréjekor nem csak az újak beszerzésének költségével, illetve a munkadíjjal kell kalkulálni, hiszen – mivel akár egy teljes lépcsőház fűtésrendszeréből le kell engedni a vizet – költsége van ennek a munkafolyamatnak is. Ám a cseréhez szükséges engedély beszerzése, amelyet akár online is meg lehet tenni, nem kerül semmibe, ráadásul sosem veszti érvényét, vagyis akár előre is megteheti ezt a kötelező lépés az, aki fűtőtestcserével is járó lakásfelújításon töri a fejét. Hogy miért került ez a téma most előtérbe?

- Általános tapasztalat, hogy felújítás esetén a legtöbben a fűtési idényen kívül kezdik intézni a radiátorok cseréjét, amire a távfűtéses otthonokban mindössze négy hónap áll rendelkezésre. Amennyiben pedig mindenki ebben a rövid időszakban áll neki az engedély beszerzésének, besűrűsödnek az ilyen jellegű feladataink, ami akár az engedély kiadásának idejére is hatással lehet – válaszolta kérdésünkre Szauter Ákos, a Széphő Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, akitől azt is megtudtuk, alapesetben egy ilyen kérelmet - amennyiben az év során a kérelmek eloszlanak és nem dömpingszerűen érkeznek be a társasághoz – néhány nap alatt elbírálnak. Ha viszont felgyülemlenek a fűtőtestet cserélni szándékozók kérelmei, akkor akár 30 napot is kell rá várni. A kérelemhez elég egy igénylőlapot kitölteni, amit akár online is megtehetnek a társaság honlapján, de személyesen is intézhetik az ügyet a Honvéd utcai ügyfélszolgálaton. A bejelentéskor pedig szaktanácsot is kérhetnek az új fűtőtestek megvásárlásához. Mivel – ahogy azt fentebb már említettük - az engedély nem jár le, egy tavasszal esedékes felújításhoz ősszel vagy télen már nyugodtan el lehet intézni a szükséges papírt. 

És hogy miért kell engedély? - A panelházakban a lakások számától függetlenül a fűtési rendszerre egy nagy egységként kell tekinteni. Ha ebbe bárhol belenyúlnak, az kihatással van az épületben lévő többi lakás fűtésére is. Előfordult, hogy egy második emeleti átalakítást követően a negyedik emeleten nem működött a fűtés. Ezért kell odafigyelni a közösség többi tagjára is – zárta Szauter Ákos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában