Utánajártunk

2024.01.24. 15:44

Az egyik rádióadó szerint egészségtelen a fehérvári levegő...

Szerda reggel és a délelőtt folyamán is elhangzott az egyik kereskedelmi rádiócsatorna hírei között, hogy a folyamatos levegőszennyezettségi mérések alapján Székesfehérváron egészségtelen a levegő. Tényleg az volna? Nem találtunk rá bizonyítékot!

Borsányi Bea

Fotó: FMH-archív

Részecskéknek a levegőben azokat a lebegő szilárd és folyékony halmazállapotú (aeroszol) anyagokat nevezzük, melyek mérete igen széles tartományban mozog. Ezek között van az úgynevezett PM2.5 és a PM10, vagyis olyan 2.5, illetve 10 mikrométernél kisebb részecskék, amelyek legnagyobb része nem ipari, hanem háztartási, intézményi és a mezőgazdasági tüzelés következtében jut a levegőbe. A PM2,5 és a PM10 azért veszélyes az egészségre, mert ez a részecskék méretüknél fogva képesek lejutni a tüdőbe és amennyiben eljutnak a tüdőhólyagokig, ott súlyos elváltozásokat okozhatnak. Ráadásul, sokszor olyan idegen károsanyagok (nehézfémek, baktériumok, rákkeltő anyagok) kötődnek meg rajtuk, amelyek a tüdőhólyagokon keresztül bejuthatnak a szervezetünkbe.

A légszennyezettség meghatározásához az említetteken felül más vegyületek, így pl. a nitrogén-dioxid (NO2) és az ózon (O3) koncentrációját is mérik. Mindezek értékének az alakulása határozza meg az adott napra vonatkozó minősítést. Nos, térjünk ezek után arra, mit találtunk mi a Nemzeti Népegészségügyi Központ bárki által elérhető weboldalán, amire az említett hír is hivatkozott!

Egészségtelennek minősített levegő esetén „az érzékeny lakosságcsoportnál a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak. Növekedhet az asztma és a krónikus hörghurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága” – írják az NNK honlapján, ahol a lakossági tájékoztató tartalmak között egy légszennyezettséget mutató térkép is található. Ezen a január 23-i mérések alapján Székesfehérvár levegőjét elfogadhatónak jelölik. Tegyük hozzá: a skálán ez a legjobb minősítés. Ugyanakkor Dunaújváros levegőjét a kifogásolt kategóriába sorolták. Konkrét értékeket azonban a térképen szereplő egyetlen város esetében sem tüntettek  fel. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat – amire a Levegőhigiénés Index számításához használt adatok tekintetében hivatkoznak - oldalán található szintén szerepel egy térkép, amin Székesfehérvár levegőjét kiválónak minősítik január 23-24-én, míg Dunaújváros levegője is a jó kategóriába esik. 

Úgy tűnik hát, nincs baj a fehérvári levegővel! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában