Például a Csónakázó-tavon is

2024.01.19. 16:00

A jégfelületek már csalókák és veszélyesek! (videó)

Az összes kisebb-nagyobb tavon megkezdődött a jégréteg olvadása. Így van ez a Velencei-tavon és a székesfehérvári Csónakázó-tavon egyaránt.

S. Töttő Rita

Fotó: Horváth-Buthy Lilla / Fejér Megyei Hírlap

Közel 8 Celsius fokot emelkedett a hőmérséklet egy nap alatt január 18-án, csütörtökön Fejérben, amely azt jelentette, hogy a korcsolyázásra csábító jégfelületek olvadásnak indultak. A hőmérséklet emelkedés pénteken is folytatódott, így hiába lehet 7-8 centiméteres a jégréteg vastagsága egy vízfelületen, ha azt nem hízó, azaz gyarapodó jég esetében mérik, hanem olvadó jégnél, akkor az semmiképpen nem alkalmas arra, hogy rámenjen akár csak egy ember is.

A jégfelület veszélyes, láthatatlan gyengeségei miatt bizony beszakadhat az, aki rámegy. A legjobb és leglátványosabb példa az olvadó jég problémájára a székesfehérvári Csónakázó-tavon tapasztalható, ahol az egybefüggő jégréteg itt-ott már semmivé vált. Az erős szél és a plusz hőmérséklet megtette tehát hatását. Ugyanez mondható el a palotavárosi tavak esetében is, ahol – információink szerint – már szakadt be korcsolyázni szándékozó a jégen. Szerencsére azonban nem történt baj, kisebb ijedtséggel megúszták a jeges kalandot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában