„Aludjatok, ti áldott hősök, pihenj te néma hadsereg!”

2024.01.15. 07:00

A doni tragédia hőseire emlékeztek Enyingen (galéria)

Január 14-e Enying városában mély tisztelettel és megemlékezéssel telt el, ahogy a közösség a II. Magyar Hadsereg doni tragédiájának hőseire emlékezett.

Hajdú Marianna

Megemlékezést tartottak a Doni hősök tiszteletére Enyingen, vasárnap délelőtt

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A vasárnap délelőttöt ünnepi szentmise indította Enyingen, a római katolikus templomban, ahol a hívek csendben és meghatottan emlékeztek meg azokról, akik 81 évvel ezelőtt életüket áldozták a Don-kanyarban.

A szertartást követően a megemlékezés a Hősök kertjébe, a katolikus temető mellé költözött. Itt Viplak Tibor polgármester, Iván Géza lelkész és Ebner Vilmos plébános mélyen megindító szavakkal idézte fel a múltat, hívva fel a figyelmet a történelem tanulságaira. 

– A 2. magyar hadsereg története nemcsak a magyar, hanem az európai történelem egyik legszomorúbb epizódja. Olyan hősök, akik a lehetetlen körülmények között is a hazájukért harcoltak, méltók a legnagyobb tiszteletre és emlékezésre – idézte meg a II. Világháború doni áldozatainak szellemét, Viplak Tibor.

A polgármester beszédében részletesen beszélt a nehéz körülményekről, amelyek között a magyar katonák harcoltak.

– A -40 fokos orosz télben, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül küzdöttek. Egy olyan csatában, ahol a túlerő és a zord időjárási körülmények ellenére is hősiesen helytálltak – mondta a városvezető, majd ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 2. magyar hadsereg harcosai közül sokan nem tértek haza. Mint mondta, a veszteségi adatok még mindig nem állnak rendelkezésre, a hadsereg 93 000 fős állományából - de becslések alapján 120 000, egyesek szerint akár 148 000 - szinte mindenki meghalt vagy fogságba esett.

Ez a tragikus veszteség a magyar hadsereg történetének egyik legnagyobb katasztrófájaként vonult be a történelemkönyvekbe.

 A megemlékezés során a polgármester felidézte azt a szomorú tényt is, hogy a doni csaták során a magyar katonák, sok esetben alig néhány napig tudtak szervezetten ellenállni a szovjet erők masszív támadásainak.

Ünnepi beszédét a polgármester, Zempléni Miklós, a 2. magyar hadsereg egykori honvédorvosának szavaival zárta: 

Aludjatok, ti áldott hősök, pihenj te néma hadsereg!
 

Ringasson békén a távoli rög, ne bántson könny, mely értetek pereg.
 

Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák,
 

Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,
 

S nyugtasson a Donnak zúgása, mint a Tisza folyó.

A doni tragédia emlékezete nemcsak az elesettekre, hanem a túlélőkre és azokra a családokra is kiterjed, akik évtizedekig cipeltek magukkal egy láthatatlan terhet.

A megemlékezés végén a résztvevők együtt imádkoztak az elesett hősökért, és kértek bölcsességet és békét a világnak. Ezt követően koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél, mely csendes kegyeletet Demény István kürtművész tiszteletteljes játéka tett még meghittebbé.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában