Közép-Európa legnagyobb ismert és feltárt bronzkori urnatemetője a dunaújvárosi vasmű alatt kerül elő

2024.01.20. 11:30

135 darab középső bronzkorból származó bronztárgyat találtak a Váli-völgyben

Még múlt héten egy régészhallgató talált rá a felszínen lévő bronztárgyra, majd értesítették a Magyar Nemzeti Múzeumot, akik a Szent István Király Múzeum leletmentő csapatával közösen feltártak 135 darab középső bronzkorból származó bronztárgyat.

Déri Brenda

Ez a bronzékszer is egy fejdísz tartozékaként szolgálhatott egykor

Fotó: Déri Brenda / FMH

Kovács Ágnes ásatásvezető kérdésünkre elmondta: a talált tárgyak között vannak jellegzetes formák, amelyek a középső bronzkorra utalnak, így nagyjából 3500-4000 évesek lehetnek. Többségük, egészen pontosan 93 darab pityke, de van köztük szív alakú lemezcsüngő, törmelékek, pánsíp alakú lemezdíszek, egy urna, hamvakat és csontmaradványok is. Utóbbiak feltárásakor, illetve a mellette talált bronzékszerek megtalálásakor azt a következtetést vonták le a múzeum munkatársai, hogy vélhetően egy temetkezési helyre bukkantak. Az akkori korra jellemző volt ugyanis, hogy az elhunyt urnája mellé, pontosabban annak keleti, délkeleti oldalára temetik el az ékszereket is. 

Szívalakú bronz csüngő
Fotó: Déri Brenda / FMH

– Fejér megyében nagyon sok középső bronzkori temetkezési helyet tártak már fel, Közép-Európa legnagyobb ismert és feltárt bronzkori urnatemetője például a dunaújvárosi vasmű alatt kerül elő, ahol több mint 1600 sírt tártak fel, de körülbelül 2300-2400 darabra becsülik a sírok teljes számát. A Váli-völgyben találtak a középső bronzkorra, annak is az elejére tehetők, így az is vélhető, hogy ezen a területen egy bronzban gazdag közösség élt – tudtuk meg az ásatásvezetőtől.

Erre a korra jellemző volt a két oldalt felpödört szél
Fotó: Déri Brenda / FMH

A bronzékszerek kapcsán továbbá az is kiderült, hogy egykor fejdíszek tartozékai lehettek. 

A múlt heti feltárás óta a 135 darab bronztárgyat nyilvántartásba vették, a jövő hét elején pedig átkerülnek restaurátor műhelybe. 

Pánsíp alakú töredék
Fotó: Déri Brenda / FMH


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában