A természet segített, a többi a mi dolgunk

2023.12.30. 14:54

Véget érnek a depressziós évek a Velencei-tónál?

Az esztendő utolsó előtti napján, december 30-án délben 111 centit mutatott Agárdnál a Velencei-tó vízszintmérő berendezése. Mit ígér ez a jövő évre? Egyebek mellett erről beszélgettünk Pálinkás Imrével, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetőjével.

Tihanyi Tamás

Az idei esztendő utolsó előtti napján készült felvétel a Szúnyog-sziget csónakkikötőjében. Az elmúlt két hét alatt annyi csapadék esett, hogy akinek nem volt ideje vizet merni az évvégi hajrában, annak menthetetlenül víz alá került a csónakja

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

 – A 2023-as év sokkal kedvezőbben alakult, mint az azt megelőző, hiszen magasabbról indult a vízállás és végig magasabb szinten maradt, miközben halpusztulás sem történt – értékelt Pálinkás Imre. –  Ráadásul idén már halat is tudtunk telepíteni. A horgászok száma emelkedett a 2022-es történelmi mélypontról, bár még mindig a megszokott létszám felével találkoztunk egész évben, amely számunkra nagyon messze van az elfogadhatótól.

A szakember részletesen beszélt a Nagy István agrárminiszter által támogatott őszi haltelepítési programról, amelynek keretében nem csak megszokott méretű, jelentős mennyiségben nagytestű pontyokat is juttattak a tóba.

– Emellett gyönyörű tenyészanyagot sikerült beszereznünk keszegből, elsősorban dévérből. Több mint 50 mázsa nagyméretű keszeget helyeztünk ki, olyanokat, amelyeknek az átlagsúlya 80 deka körül mozgott, de akadtak még 2-3 kilós példányok is. Reméljük, tavasszal sikerül leívniuk, és segítik a megszokott, őshonos halfauna visszatérését.

A horgászok jól tudják, hogy ragadozót az elmúlt évben alig lehetett horogra csalni a Velencei-tónál. Ezen a helyzeten is mindenképpen változtatni kell.

– A tervezett 30 mázsa helyett egyelőre 20 mázsa növendék csukát tudtunk beszerezni, illetve közel 15 mázsa növendék süllőt juttattunk a vízbe az arra alkalmas helyszíneken – folytatta Pálinkás Imre. – A program december 31-vel nem ér véget, jövőre minden lehetőséget megragadva szeretnénk folytatni a haltelepítéseket. Biztatónak tűnik a vízállás, főként az elmúlt másfél hónap csapadékának segítségével most már bőven száz centi fölé került a tó, miközben éppen csak, hogy elkezdték engedni a pátkai tározó vizét. Ráadásul nem csak Pátkán van betárolt víz, a vízügyi igazgatóság korábban a zámolyi tározó medrében is visszafogott csapadékot.  

A haltelepítést folytatni kell, mert jelentősen csökkent a tó halállománya. A kép az egyik őszi csukatelepítés napján készült
Fotó: MOHOSZ

A szakembert arra emlékeztettem, hogy a legutóbbi horgászfórumon jelentős hangsúlyt kapott a tó Dunából való mesterséges feltöltésének lehetősége.

– Egyelőre önerőből is normalizálódhat a Velencei-tó vízállása, de be kell látni, egyre szélsőségesebb az időjárás. Valószínűleg túl sok a vízügyi engedéllyel rendelkezők száma a vízgyűjtő területen. Meg kell nézi, megfelelő módon vannak-e ezek kiadva, mert az elmúlt években joggal érezhettük, hogy a Velencei-tó igénye az utolsó helyre szorult. Nekünk a Csíkvarsai-rét a fájó pont, hiszen egy elárasztott legelőről van szó, amelynek hatalmas a párolgása. De van más vízhasználó is, akinek hosszú távon felül kell vizsgálni a vízjogi engedélyét. Mindenki betartja a szabályokat, mert azt már ellenőrizték, de az korántsem biztos, hogy a jóváhagyott vízkivételi mennyiség fenntartható a továbbiakban, a súlyosan aszályos időszakban. Ezt mi nem tudjuk megítélni, ennek vizsgálata hatósági feladat. Szövetségünk a Dunát látja alkalmasnak arra, hogy hosszú távon megoldja a Velencei-tó mesterséges vízpótlását. A folyamnak komoly a halállománya, léteznek strandjai, ezért megfelelő monitoring rendszerrel elképzelhető egy ilyen megoldás megvalósítása. Debrecenbe is eljuttatták a Tisza vizét: a tervezés során figyelembe lehetne venni az ottani tapasztalatokat, de legalább odáig el kellene jutni, hogy készüljön egy hatástanulmány. Akkor kiderülne, van-e akadálya a megvalósításnak, és az mennyibe kerülne.  

A Velencei-tónál jelentős fejlesztéseket végeztek, megújultak a kikötők is. Azonban ez a munka sem érhet véget a 2023-as esztendővel.

– Szerintem a vízállással 2024-ben nem lesz probléma, emiatt nem kell aggódnunk, azonban marad még bőven kihívás a Velencei-tónál. Egyebek mellett a kikötők helyzete is rendezetlen. Igaz, hogy többségében megújultak a mesterséges partfalak, 1500 méter úszómóló készült el az öblökben, de még nem történt meg a használatbavétel, az engedélyeztetési eljárást nem tudtuk elkezdeni. Ha eljutunk odáig, százmilliós nagyságrendű munka vár még ránk csak a három, MOHOSZ által használt kikötőben. Fontos feladat lesz a régi, parti horgászhelyek megőrzése és fejlesztése: szeretnénk, ha ez megvalósulna, mielőtt végképp elzárnák őket, különös tekintettel a Velencei-félszigetre. Összességében mindenesetre biztató, hogy legalább vége az elmúlt évek depressziós időszakának és nem azért kell imádkozni, hogy ne pusztuljon a tó halállománya.  

 Gém napozik a kikötőben. A madarak biztosan nem bánták, hogy felére csökkent a horgászok száma a Velencei-tónál
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A horgászkártya, mint a korábbi igazolvány helyett bevezetett okmány 2024-től már állami horgászokmány, ezért kiemelten fontos a mögötte lévő adatok megújítása, ellenőrzése. A 2018. és 2019. években kiváltott kártyák érvényességi ideje 2024. január 31-én lejár. Ez a tény több mint 460 ezer horgászt érint. Ők a horgászkártya megújításával, adataik ellenőrzését követően megerősítik a nyilvántartásba vételüket és azt követően a következő 5 évben is jogosulttá válnak a horgászat jogszerű gyakorlásához szükséges további horgászokmányok (állami horgászjegy, fogási napló és területi jegyek) kiváltására. 

Fejér vármegyét érintő fontos hír, hogy a Fehérvárcsurgói-, a Pátkai- és a Sárszentmihályi-víztározót, a Palotavárosi-tavakat, a Duna vármegyei szakaszának egy részét, a Gaja-patakot, a Nádor-csatornát, a Sárvíz-Malomcsatornát, a Hajnal-tavat, valamint a Tass-i vízterületet kezelő Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöksége úgy döntött, hogy a 2024-es évben jegytípusainak többségénél nem tervez áremelést. Csupán a Dunán és Tass esetében történik egy kisebb áremelkedés.

A Magyar Országos Horgász Szövetség területi jegyárai immár egy évtizede változatlanok. A szövetségnél ezzel azt kívánják bizonyítani, mennyire szívügyük a Velencei-tó sorsa és jövője, és azt szeretnék elősegíteni, hogy minél több horgász térjen vissza egykor oly szeretett tava mellé, jelenlétével, szabadidős tevékenységével segítve annak fejlődését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában