Karácsonyi készülődés lelkészi szemmel

2023.12.25. 15:30

Ünnepi betekintés: Egy lelkészi otthon karácsonyi szokásai

Amíg a város fényárban úszik és az áruházak zsúfolásig telnek ajándékokkal, addig egy lelkészi család otthonában egészen másféle készülődés zajlik. Deák-Vaizer Viktória, a Csőszön élő református lelkész osztotta meg velünk, hogy az adventi időszakban hogyan töltődnek fel szellemileg és hogyan díszítik fel otthonukat, megőrizve az ünnep valódi szellemét.

Hajdú Marianna

A gyülekezet tagjai, kicsik és nagyok, együtt készítenek karácsonyi kézműves alkotásokat, összekovácsolva a közösség szellemét

Fotó: VEILER MÁRTA

Karácsony közeledtével a városok, falvak fénybe öltöznek, az üzletek kirakatai csillognak, és az emberek az ajándékok utáni hajsza közepette rohannak versenyt az idővel. Ebben a mozgalmas időszakban különösen érdekes betekinteni egy olyan család életébe, ahol a karácsonyi készülődés egészen más dimenziót ölt. Deák-Vaizer Viktória és Deák Péter, csőszi református lelkészházaspár otthonában a karácsony spirituális ünneplése kerül előtérbe. 

Mozgalmasan, de mégis más módon készülünk a karácsonyra,

kezdi Viktória. 

A gyülekezetben adventi estéket szervezünk, ahol meghívott lelkészekkel elmélyülünk az ünnep spirituális üzenetében. Ez az időszak a lelki felkészülésről szól számunkra.

A lelkész elmondása szerint otthonuk díszítése is eltér a megszokottól. 

Feldíszítjük a lakást, de nem a fények és a díszek dominálnak. A hangsúly az együtt töltött időn és a közös élményeken van.

A család adventi szokása közé tartozik egy verses könyv olvasása. 

Minden nap Lackfi János 'Kire is várunk? Mire is várunk?' című versével kezdjük a napot, ami segít minket a karácsony lényegére koncentrálni.

Viktória hozzáteszi, hogy a karácsonyi dalok és a sütikészítés is része a családi hagyományoknak, de ezek is a közösségi összetartozás jegyében zajlanak. 

A gyerekekkel együtt díszítünk, sütünk, és énekelünk. Ez az időszak a közösség és a szeretet megélése számunkra.

Végül Viktória megosztja velünk, hogy számára a karácsony a remény, a szeretet és a közösség ünnepe. 

Ez az az időszak, amikor valóban megállunk, és elgondolkodunk azon, mi is az ünnep valódi üzenete.

Egy lelkészi család karácsonyi készülődése így nem csak a külsőségekről, hanem a belső értékekről, a szeretet üzenetének megéléséről szól. Ez a fajta ünneplés talán mindannyiunk számára üzenetet hordoz a karácsony valódi szelleméről.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában