Élményalapú gazdaság, diákoknak

2023.12.05. 16:30

Tőzsde és pénzügyek: játékosan arról, ami nem játék (videó)

A fiatalok nem csupán szórakoztató módon tanultak pénzügyekről, de kreatív döntéshozatali készségeiket is fejleszthették azokon a foglalkozásokon, amelyekre egy alapítvány segítségével nyílt minap lehetőség. Talán más oktatási intézmények is kedvet kapnak hozzá.

Tihanyi Tamás

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola 8/a osztálya: a fiatalok remekül szórakoztak a feladatmegoldás során

Fotó: Tihanyi Tamás

A világ egyre gyorsabban változik körülöttünk. A mai középkorúak és idősebbek minden bizonnyal hitetlenkedve csóválták volna a fejüket fiatalabb korukban, diákként, ha egy varázsgömbben látták volna a mai okostelefonokat, elektromos autókat, egyáltalán a világot, amely felgyorsulva ma körülvesz minket. A mostani gyerekek biztosan jól járnak akkor, ha minél korábban megismerkednek azokkal a folyamatokkal, amelyek a jövőben majd életük részét képezik.  

A Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány egy pénzintézettel közösen hirdetett pályázatot általános és középiskolák számára, amelyre Fejér vármegyéből három oktatási intézmény jelentkezett. A bank lecserélte számítógépeinek és monitorainak egy részét, felajánlotta azokat az alapítvány javára, akik azt megnyerhetővé tették a jelentkező iskolák számára. Így jutott öt-öt géphez és tíz-tíz monitorhoz a Székesfehérvári SZC I. István Technikum, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum és a Seregélyesi Baptista Általános Iskola. A projekt, a nyújtott lehetőségek részét képezték az iskolánként három-három osztálynak tartott pályaorientációs foglalkozások is.

Mint általában az ifjú korosztályok, ők is nagyon fogékonyak az újdonságokra
Fotó: Tihanyi Tamás

Az interaktív módon lebonyolított alkalmak során a diákok játékos formában, kreatív feladatokon keresztül ismerhették meg az alapvető gazdasági és vállalkozási fogalmakat, majd csapatokat alkotva létrehozták saját vállalkozási ötletüket, élményszerűen feldolgozva ezzel az üzleti tervezéssel, a marketinggel és a pénzügy területével kapcsolatos elképzeléseiket. A foglalkozásokon a diákok – tesztelve saját készségeiket és képességeiket – számos szituációs feladatot megoldottak. Eközben képet kaphattak arról, hogy miben erősek, illetve mit érdemes magukban fejleszteniük.

– Nagyon fogékonyak a gyerekek az újdonságokra, csupa pozitív tapasztalatról számolhatok be – mondta a FEOL-nak János, az alapítvány egyik tanára Seregélyesen. – A foglalkozásaink után eddig semmiféle negatív visszajelzés nem érkezett még hozzánk arról, hogy ne élvezték volna a gyerekek a játékot. Sőt! Miután elmegyünk, általában még hosszú ideig beszélnek róla, mennyire jól érezték magukat és gyakran arra kérik tanáraikat, hívjanak vissza minket. Így aztán gyakran az iskolák pályaorientációs napjain is szívesen látott vendégek vagyunk.

A tapasztalat az, hogy a diákok eléggé „képben vannak” például a tőzsdék működésével, a pénzügyi folyamatokkal kapcsolatban, jól értik a gazdaság világát és az összefüggéseket. És persze alig fogynak ki az ötletekből… De igaz is, hiszen mikor, ha nem ennyire fiatalon legyen kreatív az ember?

Saját készségeiket és képességeiket is tesztelhették
Fotó: Tihanyi Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában