A tavalyinál 40 centivel magasabb a víz

2023.12.27. 11:05

Tovább emelkedik a Velencei-tó szintje

Szerdán reggelre a Velencei-tó vízszintje elérte a 110 centimétert az agárdi vízmércénél. Egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon, azaz 2022. december 27-én ez az állás még csak 70 centiméter volt. Messze már az 53 centis drámai, negatív rekord.

Tihanyi Tamás

A Velencei-tó egyre több csapadékot kap a téli időszakban, és ez derűtálásra adhat okot

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Közel 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség karácsony után Magyarországon, a Duna a fővárosban várhatóan holnap tetőzik. A korábbi évekhez képest lényegesen jelentősebb téli csapadék hatására a Velencei-tó szintje egy héten belül átlagban napi egy centit emelkedett, december hónapban ez összesen nagyjából 20 centimétert adott a tónak, így alakult ki a jelenlegi vízállás. Ez a téli csapadék mellett annak is köszönhető, hogy a tó egyébként szerény nagyságú vízgyűjtő területén korábban már vízzel telítődött a felső talajréteg, amely csak lassan tudja elnyelni az utánpótlást. Az is segített, hogy december 19-én a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a pátkai és a zámolyi tározókban található, arra felhasználható mennyiséggel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában