Fénnyel teli Hanuka Székesfehérváron

2023.12.15. 07:00

Történelmi győzelem és a spirituális fény ünneplése

Székesfehérvár városa egy megható ünnepség színhelyévé vált, ahol a zsidó közösség a Hanuka nyolc napját ünnepelte méltó módon.

Hajdú Marianna

Fekete Dániel (B) kántorhallgató és Barabás László (J) rabbijelölt társaságában az első gyertyát Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke gyújtotta meg

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Hanuka, ami idén december 8-tól 15-ig tart, nem csupán a gyertyák fényéről, hanem a történelmi győzelemről, a szabadságról és a csodákról szól.

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség különleges ünnepséggel tisztelte meg ezt a fontos időszakot. Az eseményt Barna Ágnes, a hitközség elnöke nyitotta meg és köszöntötte a megjelent vendégeket. Ezt követően Barabás László rabbijelölt és Fekete Dániel kántorhallgató emlékeztetett mindenkit a Hanuka csodájára.

A Hanuka szó jelentése "felszentelés", ami visszatükröződik az ünnep mélyebb üzenetében: a fény teremtésében és a sötétség elűzésében, amint azt Barabás László beszédében is kiemelte. Hozzátette, hogy a fény nem csak metaforikusan fontos, hanem gyakorlati tevékenységek formájában is megjelenik, mint például a betegek látogatása vagy az étel készítése.

A ceremónia során nem csak szavakkal, hanem tettekkel is megünnepelték a Hanukát: frissen sült fánkok és latkes fogyasztásával, valamint Bíró Eszter énekes és zenekarának előadásával, amely egy békéről szóló dallal kezdődött.

Az ünnepség nem ért véget a nyolcadik gyertya meggyújtásával. December 15-én 14:30-tól, a közösség egy hanuka futásra és sétára invitálja az érdeklődőket a várkapuhoz, ahol mindenki erőnlétének megfelelően választhatja a sétát, de a nagyobb távú futást is. A résztvevők Kató Balázs által alkotott érmekkel lesznek jutalmazva, ami tovább erősíti a közösség és a hagyományok iránti elkötelezettségüket. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában