Több városrészből lesz elérhető a kórház és a vasútállomás

2023.12.04. 14:00

Tavasztól megújul Székesfehérvár közlekedési rendszere - Buszhálózat bővítés 2024

Székesfehérváron 2024-ben jelentős, az egész várost átfogó közlekedési változások lépnek életbe, amelyek új dimenziót nyitnak a helyi tömegközlekedésben. December 31-ig lehet véleményezni a terveket.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere hétfőn délelőtt, a Városházán ismertette az új fejlesztéseket, amelyek célja a városrészek közötti gyorsabb és kényelmesebb közlekedés biztosítása a jövőben. A 2024-es évtől Székesfehérvár buszhálózata kibővül, az éves futásteljesítmény plusz 200 ezer kilométerrel, mintegy 3,4 millió kocsi-kilométerre nő. A városi költségek emelkednek, de a közlekedés színvonala is javul. Több városrészből lesz elérhető a kórház és a vasútállomás is.

Városrészek és járatok újrastrukturálása

A bővítés kiemelten érinti a város több régióját. Az első ütemben a tavasz végén megnyíló multicsarnokhoz és az Alba ipari zónához könnyebb hozzáférést biztosítanak majd az új járatok. Fontos változás, hogy minden városrészben lesz éjfél körüli járat, így a kulturális és a sportprogramok után is könnyebb lesz a hazajutás. Például a 10-es járat Maroshegyre, a 12-es Alsóváros Őrhalmiszőlőkre, a 24-es és 32-es buszjárat Öreghegyre, a 34-es Felsővárosba és Fecskepartra, illetve a 37-es egyik irányban Feketehegyre, másik irányban pedig a Budai út és Kisfaludy irányába is közlekedik majd.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Esti üzemidő bővítés - Járatok átszervezése

A tervek szerint a 24-es és a 32-es járatok esti üzemidejének frissítése lehetővé teszi majd az esti programok utáni hazajutást. Ez a változás különösen a városközpontból induló járatokat érinti.

Bizonyos járatok, mint a 13, 13A, 13Y, 29 és a 30, megszűnnek, míg mások, mint a 12Y, 14G, 16, 20, 24, 37 és a 42, meghosszabbodnak. Ezáltal a város több pontjáról könnyebb lesz elérni a kórházat és más fontos helyszíneket.

A 12Y busz a Fecskeparti lakóteleptől a Babér utcáig meghosszabbított útvonallal közlekedik, lefedve a 13Y vonal szerepét is. A 16-os busz tavasztól Börgöndig közlekedik, biztosítva a közvetlen kapcsolatot a város és a környező ipari területek között. A 20-as busz a Köfém lakóteleptől a Hübner András utcáig meghosszabbodik, így a kórház közvetlenül elérhetővé válik.

Véleményezés és visszajelzés

A városvezetés útvonaltervezőt és részletes ismertető füzetet is közzétett oldalán, ahol a pontos busz útvonalak és megállók is szerepelnek. December 31-ig várják a lakosság véleményét, észrevételeit a tervezettel kapcsolatban a [email protected] e-mail címen, amelyet a város vezetése a februárban tartandó közgyűlésen vitat majd meg. Az új bővített  menetrend előreláthatólag március végén, április elején lép életbe. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában