Újra napirendre került az iskola kérdése

2023.12.19. 15:00

Nem csitulnak a faluban az indulatok

Múlt héten értesítették a községben a képviselő-testület tagjait arról, hogy a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát fenntartó Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek benyújtotta a bírósághoz az iskola átadásához szükséges szerződés megkötése ügyében a periratot.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert (FMH Archív)

Ahogy arról korábban írtunk, a Don Bosco nővérek az év elején bejelentették: a törvény adta lehetőséggel élve, igényt tartanak az iskola tulajdonjogára. Ezt az igényüket később a helyi képviselő-testület kérésére sem vonták vissza. Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy a tulajdonjog átadása előtt kössenek a fenntartóval egy külön megállapodást, amibe beleírják, mit kér és mit vár el az önkormányzat a Nővérektől az épület átadásáért cserébe. Ezt a tervezetet azonban a képviselőtestület tagjai – Juhász Csaba polgármestert leszámítva – végül nem szavazták meg. Ők úgy gondolják, az iskola a falué, annak megtartására aláírásgyűjtést is kezdeményeztek Tordason, amelyhez több mint hatszázan csatlakoztak.

A határidő azonban lejárt, és mivel a tordasi önkormányzatnak nem sikerült külön megállapodnia a Don Bosco Nővérekkel, azok most bírósághoz fordultak. „Mivel a vonatkozó jogszabályok a fenntartó kérelmére előírják az egyházi tulajdonba adást, és a képviselő-testület júliusban nem fogadta el az előzetes – a település érdekeit is részben tartalmazó – szerződéstervezetet, a bíróság nagy valószínűséggel a fenntartó által készített szerződést elfogadó, a perbeli ingatlanok átadására kötelező határozatot fog hozni” – írta a település honlapján megjelent, a Don Bosco Nővérek lépését közzétett hírben, az önkormányzat ügyvédjének jogi véleménye alapján a polgármester. A keresettel kapcsolatban január végéig ellenkérelemmel fordulhat a tordasi önkormányzat a bírósághoz, aminek tartalmát az ügyvéd javaslatai alapján, a képviselőkkel közösen január elején határozzák meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában