Visszatekintő – Ez történt Fejérben, 2023-ban

2023.12.26. 11:30

Negyedik negyedév: Novák Katalin látogatása – Különleges sarki fény – Ajándékok Pusztinába – Nobel-díjasaink

Mi történt a múlt évben, Fejér vármegyében? Hónapról hónapra, napról napra a Fejér Megyei Hírlap híradásaiból csemegéztünk.

V. Varga József

Fehérvári Lecsófőző Vigasság – energia, jókedv és egy csipet „szívvel-lélekkel"

Fotó:  Nagy Norbert / FMH-archív

Október 2. Lecsófőző vigasság

A rossz idő miatt egy héttel későbbre halasztották a Fehérvári Lecsófőző Vigasságot, de érdemes volt áttenni az időpontot, mert ragyogott a Nap és a versenyzők arca. Csapatok tucatjai gyújtották meg a lángot a bográcsok, az üstök alatt. A főzést műsor kísérte, a szervezők felnőttnek és gyereknek egyaránt készültek színpadi programokkal. A Lecsókirály koronája Gedai Viktor fejére került, a győztes Kecskemétről érkezett, aki feleségével, Gedainé Szabó Viktóriával közösen készítette el az aranyérmes, különleges fűszerekkel ízesített mediterrán lecsót.

Október 5. Saját költségén

A székesfehérvári önkormányzat a Magyar Közút szakembereivel történt egyeztetést követően súlykorlátozás bevezetésén gondolkodik az Új Csóri úton, illetve saját költségén megkezdi a körforgalom átépítéséhez szükséges engedélyes tervek készítését. A közlekedőket az érdekli: legyen megoldva a gondjuk!

Október 10. Boldogságról, fejlődésről, jólétről

Polgárdi történetének legnagyobb beruházásában – az európai uniós, a kormányzati és az önkormányzati saját forrást is számba véve 915 millió forintból – épült meg az új óvoda- és bölcsődekomplexum. A tornacsarnokot és sószobát is tartalmazó épületegyüttes 8 óvodai csoportszobát foglal magába, amely több mint 200 gyermek elhelyezését biztosítja, valamint 2 bölcsődei szobát, amely 26 gyermek befogadására alkalmas. 

Október 13. Novák Katalin látogatása

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Fejér vármegyei körútjának részeként a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban kezdte a csütörtök délelőttöt. Felvonták a Sándor-palota zászlaját, s még ha csak ideiglenesen is, de az államelnök két és fél napon át innen irányította a köztársasági elnök hivatalának működését. Novák Katalin a vármegyével ismerkedett, ellátogatott Mórra, Sukoróra, Pákozdra, Székesfehérvárra, Dunaújvárosba, Cecére, Tabajdra, Sárkeresztúrra, Lajoskomáromba. 

Novák Katalin a Volán jégkorong-felszerelésében lépett jégre Fehérváron
Fotó:  Nagy Norbert / FMH-archív

Október 21. Patinás márka Martonvásáron

Az idén 192 éves Caola márka megújulásának egyik legjelentősebb állomása Martonvásárhoz köthető. A településen a pályázati és a pénzügyminisztériumi támogatással 6 milliárd forint értékben megvalósult zöldmezős beruházás során új előállítási technológiával felszerelt, 4 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épült. Az új ipari betelepülő munkahelyeket teremt a régióban.

Október 24. Mi, józsefesek

A fehérvári önkormányzat október 23-ai megemlékezését követően a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak műsort. A Mi, józsefesek című darabot Matuz János, a Szent István Király Múzeum művészeti intendánsa írta az 1957-ben végzett lányosztály egyik tagja, Horváth-Szűcs Ilona személyes emlékei alapján. Az előadást Ferenczy Noémi, a ciszterci gimnázium Fejér Holló Diákszínpadának vezetője rendezte.

Október 24. Az ünnep mérce és igazodási pont

Az 1956-os enyingi városi ünnepségen Tóth Dezső, a település díszpolgára, korábbi polgármestere mondott beszédet. „Az ünnep példa és tanulság. Az ünnep mérce és igazodási pont. Az ünnep tartást ad, erkölcsi alapot szolgáltat, és kapaszkodót biztosít a számunkra a világban” – fogalmazott egyebek között a megemlékezés szónoka.

Október 24. Felcsút díszpolgára

Ünnepi testületi ülést tartott a felcsúti képviselő-testület, amelyen átadták a díszpolgári címet Mészáros Lőrinc üzletembernek. A kitüntetett, vállalatcsoportjának karitatív tevékenysége mellett, elkötelezett lokálpatriótaként kiemelt figyelmet fordít a térség fellendítésére, az ott élők életszínvonalának javítására, jólétük előmozdítására. Neve összeforrt Felcsút településsel.

November 2. Elhunyt F. Petres Éva

Székesfehérvár közösségét ismét veszteség érte. F. Petres Éva (1927–2023), aki 1950-től a Szent István Király Múzeum munkatársa, régésze, majd később igazgatóhelyettese volt, örök álomra hajtotta fejét. Éva néni férjével, Fitz Jenővel közösen a legnehezebb években segítette a múzeumot, az intézmény megmaradt gyűjteményének túlélését. F. Petres Éva munkásságát a város és a megye is díszpolgári címmel ismerte el.

November 4. Bajor Imre-emlékszoba Fülén

Bajor Imre-emlékszobát avattak Fülén, a közalapítvány közösségi házában. A településen együtt töltött évekre gyermekei, Bajor Lili színművész és Bajor Marcell rendező emlékeztek. A tablók hűen követik a művészi pálya egyes meghatározó fejezeteit. Amerre nézünk a szobában, emlékek sorjáznak. Fotográfiák, könyvek, festmények, elismerések, színházi plakátok. Bútorok, kedvenc bőrfotelje, az ikonikus utcanévtábla…

Bajor Imre a boldogság szigetének nevezte Fülét – Bajor Lili színművész, Némethné Rózsa Judit, a közalapítvány elnöke és Bajor Marcell rendező az emlékszoba avatóünnepségén
Fotó: V. Varga József

November 7. Kedvenc könyvtárosok

A vármegye könyvtárosainak szóló továbbképzést a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér vármegyei szervezete jegyezte. A szakmai program díjátadóval kezdődött: a Tóth György-emlékérmet Szakonyiné Beke Marianna, a móri Radó Antal Könyvtár helyismereti könyvtárosa kapta, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer díját pedig Sipos-Dávid Beáta, Nádasdladány könyvtárosa vehette át.

 

November 7. Különleges sarki fény

Varázslatos vörös fénynek lehettek szemtanúi vasárnap este azok, akik feltekintettek az égre. Az általunk megkérdezett csillagász szerint sarki fényt láthattak az emberek az égbolton. A Napból érkező töltött részecskék, atomok, ionok okozták ezt a fényhatást.

Varázslatos vörös sarki fény
Fotó: Turczer Edina

November 13. Pro Theatro-díj

A hagyományoknak megfelelően a színházi évad első nagyszínpadi premierje előtt adták át a Pro Theatro-díjat a Vörösmarty Színházban. A város elismerésében Ferenczy Noémi, a Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa és Lőrincz Zsuzsa, a fehérvári teátrum ügyvezetője részesült. Az átadót követően a Bagó Bertalan rendezte Apacsok című előadást láthatta a nagyérdemű. 

November 14. A fehérvári gyár az élen

A napokban megkezdődött a termelés a Denso első európai invertergyárában. A 30 millió eurós (11,5 milliárd forintos) beruházás eredményeképpen hétfőtől megkezdődhetett a gyártás. A nagy pillanatot együtt ünnepelte a japán cég, a fehérvári üzem és a város önkormányzata. 

November 15. Új könyvtárigazgató

A vonatkozó közgyűlési döntés értelmében november 15-étől a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatói feladatait Horváth Adrienn, korábbi igazgatóhelyettes látja el. A székesfehérvári önkormányzat ez alkalomból az elmúlt öt év munkáját elismerve köszöntötte az intézmény eddigi vezetőjét, Buriánné Tarró Editet.

November 15. Negyedszázad kézművesség

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szombaton ünnepélyesen megnyitotta jubileumi kiállítását Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Ezzel hivatalosan is megkezdődött az egyesület 25 éves fennállásának megünneplése. Az 1998-ban megalakult egyesület mára 120 tagot számláló, országosan elismert szervezetté nőtte ki magát. Kézművesek Háza, Rác utca 27. – a név és a cím önmagáért beszél.

November 16. Az ország egyik legfiatalabb főispánja

A siker értékmérője az állampolgárok megelégedettsége – vallja az ország egyik legfiatalabb főispánja, Tanárki Gábor. A korábbi igazgató Simon László helyét vette át a Fejér Vármegyei Kormányhivatal élén. Úgy mondja: a szolgáltató közigazgatás többet jelent az egyszerű jogalkalmazásnál.

November 17. Kijutott az Eb-re a magyar válogatott!

„Csak együtt, egyenesen a csoportból” – virított a felirat a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak pólóján a Szófiában megvívott selejtezőmérkőzést követően. Ünnepelt Marco Rossi együttese, hiszen egyenes ágon kijutott a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokságra. 

November 21. Átadták a Károlyi-kastély felújított tereit

Egy jelentős fejlesztéssorozat részeként, Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére született újjá a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyhoz tartozó lovardaépület, melyben új látogatóközpont és a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet.

November 25. Ajándékok Pusztinába

Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője – aki már 13. éve viszi a meglepetéseket a Bákó megyében található Pusztina településre – első pillanattól vállalta, hogy a pusztinai csángó gyerekeknek elviszi a Fehérváron, Fejérben összegyűjtött ajándékokat, hiszen, ahogy fogalmazott, fontos számára a határon túlra szorult magyarság sorsa. 

December 4. Kisangyalok kara

Tizenhárom iskola több mint 500 kisdiákjának éneke zengte be a Városház teret Székesfehérvár első adventi gyertyájának meggyújtását megelőzően. A Kisangyalok karát Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa vezényelte.

December 5. Újszövetség Maraton

Idén 11. alkalommal rendezte meg a Vörösmarty Színház az Újszövetség Maratont advent első vasárnapján. Az előcsarnokban a Vox Mirabilis kórus előadásának kíséretében meggyújtották az első adventi gyertyát.

December 7. Évtizedes álom valósult meg

Sárbogárd és a térség évtizedes álma valósult meg az új sportcsarnokkal, amely egy egyedi kormánydöntésnek köszönhetően mára elkészült, és egy olyan sportközpont alakult ki a városban a szomszédos uszodával és futballpályákkal együtt, amely valamennyi sportág otthona lehet. A beruházás kétmilliárd forintba került, és a magyar kormány támogatásából valósult meg, százszázalékos állami forrásból.

December 11. Magyar tudósok a világ tetején

Karikó Katalin és Krausz Ferenc a svéd királytól vehette át a Nobel-díjat. Karikó Katalin biokémikus az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. A móri születésű Krausz Ferenc fizikus pedig két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vette át a fizikai Nobel-díjat.

Nobel-díjasaink: Krausz Ferenc fizikus és Karikó Katalin biokémikus
Fotó: MTI

December 14. Ingyenes lesz a parkolás

December 16-án 12 órától kezdődően díjmentessé válik a parkolás Fehérvár I., II. és III. parkolási zónáiban. A teljes díjmentesség 2024. január 2-án reggel 8 óráig tart a városban.

December 18. Harmadikként telelnek

Az év végére is lendületben maradt a Fehérvár FC. Élvezetes, magabiztos futballal verte a Vidi a listavezető Paksi FC-t az OTP Bank Liga 17. fordulójában. A fehérvári csapat 8 meccsesre hizlalta veretlenségi sorozatát, és az NB I-es tabella harmadik helyén tölti a telet. A Puskás Akadémia FC a negyedik helyen zárta az őszt.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Fotó: Benkő Vivien Cher (Miniszterelnöki Sajtóiroda)

December 23. „Rendet kell vágni Brüsszelben!”

– Amikor éppen kigyógyultunk a Covidból, jött a háború, ami hatalmas energiaár-növekedéssel járt. Ennek a negatív hatását növelte a szankciós politika, amelyet az Európai Bizottság bevezetett. A járvány kitörése óta ennek az évnek a végéig folyamatosan a talpon maradás volt a cél. Sikerült. Magyarország olyan állapotba tudta hozni magát, hogy a 2024-es év természete más legyen, mint a mögöttünk hagyott éveké – mondta lapunknak adott ünnepi interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában