Vigyázat tűzijáték!

2023.12.27. 14:00

Ne égjünk be! - Minden, amit a tűzijátékokról tudni kell

A tűzijátékok és pirotechnikai termékek az ünnepi időszak elengedhetetlen kellékei. Ám a fényűző látvány mögött fontos a biztonság és a tudatosság.

Hajdú Marianna

Az augusztus 20-i tűzijáték idén sem maradt el a Velencei-tónál

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Az ünnepek közeledtével a pirotechnikai termékek iránti kereslet megnő, de a fényűző tűzijátékok mellett nem szabad megfeledkeznünk a biztonságról. Mos bemutatjuk, hogyan használjuk és vásároljuk megfelelően ezeket a termékeket, hangsúlyozva a szabályok és előírások fontosságát:

Először is, fontos tisztában lenni a korhatárokkal. A 14 évesek számára elérhető 1. osztályú, és a 16 évesek számára elérhető 2. osztályú pirotechnikai termékeket egész évben megvásárolhatják és saját ingatlanon belül fel is használhatjuk. A 3. osztályú tűzijátékok viszont csak nagykorúak vásárolhatják meg december 28. és 31. között, és csak szilveszter éjjelén használhatjuk fel este 18:00 órától reggel 06:00 óráig. A 4. osztályba tartozó nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékok vásárlása és használata szigorúan szakképzett pirotechnikusok kiváltsága!

A vásárláskor is legyünk nagyon körültekintőek! Pirotechnikai termékek csak engedéllyel rendelkező üzletekből és raktárkészletekből vásárolhatók!  Fontos, hogy csak minőségileg bevizsgált és tanúsított termékeket vásároljunk, elkerülve az illegális forrásokat. 

A tárolási szabályok betartása szintén kulcsfontosságú. Nem tárolhatjuk a pirotechnikai termékeket más tűzveszélyes anyagokkal, például üzemanyaggal vagy hígítóval. A lakásban kiskorúak elől elzárva kell tartani őket, és semmiképpen se tároljuk ezeket az eszközöket pincékben vagy tetőterekben, padláson. A sérült vagy elnedvesedett termékeket külön kell választani, és hibás terméket felhasználni pedig egyenesen tilos!

Nagyon fontos, hogy az év ezen szakaszában is tilos petárdát birtokolni illetve használni, ellenkező esetben szabálysértést követünk el, ami akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A pirotechnikai termékek helyes használata és tárolása nemcsak a saját, hanem mások biztonságát is szolgálja. A tűzijáték csodálatos része lehet az ünnepi hangulatnak, de csak akkor, ha felelősségteljesen és a szabályok betartásával használjuk őket! Összességében, ha betartjuk a fenti útmutatásokat, akkor a pirotechnikai termékek használata nemcsak látványos, hanem biztonságos is marad.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában