Újévi babonák

2023.12.30. 11:30

Mit lehet és mit nem újév idején a néphiedelmek szerint?

Vannak, akik "véresen" komolyan veszik és a családtagokkal is betartatják, hogy újévkor bizony lencsét kell enni, nem szabad mosni és az asztalra nem kerülhet szárnyas. De hogy is van ez pontosan? Bogozzuk ki!

Déri Brenda

Fotó: Shutterstock

Az első és talán a leginkább elterjedtebb szokás, hogy január 1-jén lencsét kell enni, méghozzá azért, mert úgy tartják: ha sok lencsét eszünk az év első napján, akkor az év hátralévő részében bőségben lesz részünk és sok pénzünk lesz. A lencseevés többnyire a főzelékben merül ki, amely mellé gyakran virslit is fogyasztunk, ami szintén azzal függ össze, hogy bebiztosítsuk a szerencsés évet.

Az tehát megvan, hogy mit szabad enni, de a "tiltólistás" étkekről még nem esett szó. E szerint a halat és a szárnyasokat hanyagoljuk az év elején. Míg előbbitől elúszik a szerencsénk, addig utóbbiak elkaparják azt.

Csakugyan nem ajánlott mosni, takarítani vagy kivinni a szemetet, mert ezek szintén azzal járnak, hogy nem lesz szerencsénk az előttünk álló időszakban. A rendezettség és a tiszta lakás azonban elengedhetetlen, hogy ne legyen káoszos évünk, így a takarítást, rendrakást célszerű még az óév végén megejteni. 

Orvoshoz, ha lehet, ne menjünk, mert a babona szerint akkor egész évben betegeskedünk. Amit csak tudunk, töltsünk fel, legyen az a pénztárcánk, ahűtőnk, egy üres doboz, só- vagy cukortartó, mert csak így lesz bőségben részünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában