Kántálás, betlehemezés

2023.12.19. 20:00

Krisztus közelgő születését hirdették a gyerekek Zámolyon (Videóval)

A karácsonyi, többnyire énekes, esetleg verses köszöntőt általában kántálásnak nevezték, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság néven emlegették. Nevezzék azonban bárhogy is, kedden délután több házba is betértek a zámolyi református iskola diákjai, hogy Jézus Krisztus közelgő születésére hívják fel a figyelmet.

Borsányi Bea

Nyílt tekintetek, bátor kiállás, tiszta énekhangok - így kántáltak a zámolyi diákok

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Harmadik éve, hogy a zámolyi – két éve református – általános iskola diákjai, katolikusok és reformátusok együtt járják végig a falut, hogy régi szokás szerint megtartsák a katolikusoknál betlehemezésnek, a reformátusoknál kántálásnak hívott eseményt. Idén harminc kisgyerek indult útnak, hogy elsőként a polgármesteri hivatalban adják elő az énekeket és köszöntőket. Ezután három csoportra osztva összesen kilenc házat jártak végig a rövid „műsorral”. Idén első alkalommal volt lehetőségük a zámolyi családoknak, hogy előzetes jelentkezés után házaikban fogadják a diákokat, akiket aztán teával, süteménnyel is megkínáltak, mielőtt tovább indultak volna. Az este a művelődési házban zárult, ahol az érdeklődő zámolyiaknak mutatták be a betlehemezés egy hosszabb változatát, majd a Kákics zenekar tartott táncházat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában