" Az élő szeretet jön el közénk"

2023.12.25. 16:30

Jelen van még a vallásosság karácsonykor a családokban? – Tornyai Gábor lelkésszel beszélgettünk

Mennyire van jelen karácsonykor a vallásosság a családokban? Miért gondolják úgy a szülők, hogy a gyerekeknek szükségük van egy történetre a karácsony körül és miért népszerűbb a karácsonyi szentmise, mint bármely más mise az éveben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre boncolgattuk a választ Tornyai Gáborral a Magyarok Nagyasszonya Templom plébánosával.

Déri Brenda

Fotó:  Nagy Norbert / FMH-archív

Mint azt tudjuk karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, legalábbis a karácsony elterjedése e történethez köthető. De jelen van ez még egyáltalán a családoknál vagy már csak az ajándékozás a fadíszítés és az evés a lényeg? A lelkész egyre inkább azt tapasztalja, hogy a karácsony és az azt körülvevő adventi időszak ünneplése eltávolodik a vallási gyökerektől. Ugyanekkor a karácsony üzenete az megmaradt. – Az nem változott, hogy az élő szeretet jön el közénk és az emberek ezt ünneplik. Az persze már más kérdés, hogy ebben a rohanásban tudunk-e erre a szeretetre fókuszálni –.

Ami a karácsony körüli szokásokat illeti, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondol, a gyerekeknek miért kell a történet, mely szerint a Jézuska hozza az ajándékokat? Tornyai Gábor úgy gondolja maga az ajándékozás folyamata állhat e mögött és a szeretet közvetítése. E köré szőnek a szülők egy mesét a gyerekeiknek, ami még varázslatosabbá teszi számukra az ünnepeket. Hangsúlyozta továbbá, hogy jó lenne ezt az egymásra figyelést a hétköznapokba is beleépíteni, ne csak karácsonykor mutassuk ki így, vagy úgy a szeretetünket és ne csak ekkor figyeljünk a másikra. 

Az éjféli szentmise népszerűségéről pedig így vélekedik a lelkész:

– Feltételezem ennek az lehet, az oka, hogy ez így szokás és ez így szép. Azok az emberek, akik csak ilyenkor járnak templomba valószínűleg nem a vallási mivoltuk miatt jönnek el, hanem csak a szokás miatt. Éppen emiatt jelenthet kihívást ez az alkalom nekem vagy más paptársaimnak, hiszen nincs az évnek másik olyan alkalma, amikor nem gyakorló keresztények, nem vallásos emberek eljönnek templomba. Egyetlen olyan pont van, ahol megragadhatók, az pedig a prédikáció –.

 

A beszélgetésből podcast is készült, mely hamarosan elérhető a feol.hu-n!



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában