Egyelőre csak önkéntes alapon, kísérleti jelleggel startol el a program

2023.12.28. 20:00

Januártól Székesfehérváron is elindul a zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése

2024 januárjában új korszak kezdődik a hulladékgazdálkodásban Székesfehérváron és Magyarország további 13 városában. A MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) a napokban bejelentette, hogy kísérleti jelleggel bevezeti a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtését.

Hajdú Marianna

Januártól Székesfehérváron is bevezeti a MOHU zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtési programját

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A szolgáltatást igénybe vevő lakók részére 188.000 darab 5 literes, szag- és kifolyásmentes gyűjtőedényt biztosít majd a szolgáltató. Emellett a társasházak számára 14.524 darab 120 literes barna kukát osztanak ki, melyek a megszokott módon, meghatározott napokon kerülnek kihelyezésre.

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtésével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a MOHU által biztosított kukákba számos szerves anyag lesz elhelyezhető: 

A gyümölcs- és zöldségmaradékok mellett kávézaccot, teafüvet – szigorúan filter nélkül – fűszereket, tojáshéjat, főtt ételmaradékot, pékárut, és feldolgozott élelmiszereket lehet majd gyűjteni az edényekbe, de a szolgáltató külön oldalon is taglalja a gyűjthető hulladékok listáját. 

Fontos azonban odafigyelni, hogy a csontok, élelmiszerek csomagolása, porzsákok, porszűrők, papírzsebkendők, pelenkák és kommunális hulladékok nem helyezhetőek a barna kukákba.

Az új rendszer bevezetése nem csak a lakosságot érinti pozitívan, hanem hozzájárul Magyarország és az Európai Unió környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulásához is. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16%-át hasznosítják megfelelően, míg Magyarországon a települési hulladéknak 17-29%-a biológiailag lebomló. A 2035-ig kitűzött cél, hogy a hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül pedig ez nem valósítható meg.

Az így gyűjtött zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben tervezik újrahasznosítani, ahol megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak majd elő. A biogáz üzemben képződő maradék pedig magas tápanyagtartalma miatt kiváló komposztanyagot képez majd a mezőgazdaság számára. Ezáltal nem csak a hulladék mennyisége csökken, hanem az újrahasznosított anyagok értékes erőforrásként szolgálnak ezentúl.

A MOHU célja, hogy a házhoz menő gyűjtés fokozatosan és folyamatosan terjedjen el az országban. A kezdeti 14 városban – köztük Székesfehérváron – a lakosság önkéntes jelleggel csatlakozhat a programhoz. Az első körben érintett lakosság száma 460.000 fő, ami jelentős részvételi arányt és hatást jelent a környezeti tudatosság növelése terén.

A program sikeressége szorosan kapcsolódik a lakosság hozzáállásához és együttműködéséhez. A MOHU által biztosított információs anyagokat januárban kapják meg a programban résztvevők, amely mellett rendszeres kommunikációval segítik majd a lakóknak megérteni a rendszer működését, előnyeit, és elsajátítani a helyes hulladékkezelési gyakorlatokat. Kérdésünkre a szolgáltató azt is elárulta, hogy a konkrét utcák, társasházak a jövő év elején lesznek kijelölve, amiről szintén időben értesítik majd a lakosokat.

Ez a kezdeményezés nem csak egy új hulladékgyűjtési módszer bevezetését jelenti, hanem egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő felé tett lépést. Az új rendszerrel Székesfehérvár és a többi érintett város példát mutathat a többi település számára is, és elősegítheti a körforgásos gazdaság kiépítését Magyarországon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában